Rijnboutt Magazine #13

03 november 2021

 

‘Werken in de stad’ is aan een opmars bezig. De inpassing van kleinschalige bedrijfsvoering in de woonomgeving groeit, innovatieve start-ups schieten als paddenstoelen uit de grond en door de coronapandemie is thuiswerken here to stay. Voor de verpleger, timmerman, schoonmaker of politieagent is thuiswerken geen optie. Zij zijn gebaat bij goed bereikbare werkplekken en een aangename en veilige werkomgeving.

Onderzoek toont aan dat gemengde functies belangrijk zijn voor de economische en culturele dynamiek en voor de creativiteit in de stad. Ze houden de stad toegankelijk voor verschillende inkomens- en beroepsgroepen en dragen zo bij aan het streven naar een diverse en inclusieve samenleving.

Rijnboutt Magazine #13 pleit voor het behoud van bedrijvigheid in steden. Het handelscentrum dat de stad van oorsprong is, dreigt onder druk van de oververhitte woningmarkt, milieuvraagstukken en gentrificatie verloren te gaan. Maar een stad is meer dan woningen alleen. We vroegen het een architect en stedenbouwkundige, een schrijver/muzikant, een stadsgeograaf, een socioloog, een econoom, diverse directeuren, (strategisch) adviseurs en een decaan: Wat betekent ‘werk’ voor het ruimtelijk ontwerp van de stad in het streven naar een circulaire toekomst? Over welke gemengde landschappen van wonen en werken hebben we het dan? En voor wie bouwen we die eigenlijk?

Vraag het magazine aan