Adyen in Hudson’s Bay Rokin: van warenhuis terug naar kantoor

29 april 2021
architectuur

Onlangs werd onze collega Frederik Vermeesch geïnterviewd door Reyersen van Buuren Vastgoedbeleggingen over de transformatie van het Hudson’s Bay warenhuis aan de Rokin naar het Adyen kantoor.

“Het is één van de spraakmakende vastgoedtransacties van het afgelopen jaar: de verhuizing eind 2020 van Adyen naar het voormalige Hudson’s Bay Rokin in Amsterdam. Het succesvolle fintechbedrijf huurt langjarig de drie iconische panden in hartje stad aan Rokin en Nes (Vleeshal). Grootschalige kantoren in leegstaande warenhuizen in de binnenstad, wordt dat een trend?”

 

Tot 2014 stonden op deze locatie aan Rokin en Nes de (roze) panden waar dertig jaar lang MeesPierson/Fortis in huisden. In 2016 maakten die plaats voor nieuwbouw van het Canadese Hudson’s Bay dat er eind dat jaar introk. Maar niet voor lang, zoals we inmiddels weten. “Toen we in 2019 hoorden dat Hudson’s Bay wegging, hebben we meteen gekeken of die panden iets voor ons waren”, aldus Adyen’s financieel topman Ingo Uytdehaage onlangs in Het Parool. “Onze uitdaging is dat we hard groeien en ook in coronatijd veel mensen aannemen. We willen bovendien naar een plek waar we zichtbaar zijn. We zijn als klein Amsterdams bedrijf begonnen en de afgelopen jaren hard doorgegroeid. Daar hoort bij dat je laat zien wie je bent.” “Zo krijgt Adyen hier haar eigen binnenstadscampus midden in Amsterdam.”

Adyen heeft met duizend medewerkers inmiddels haar intrek genomen in vrijwel het gehele pand (17.000 m2). Alleen de voormalige kindermodeafdeling naast boekhandel Scheltema valt buiten de deal. Vanwege de snelle groei houdt Adyen het huidige onderkomen aan het Oosterdokseiland, dat recent nog werd uitgebreid toen buurman Vodafone vertrok, ook aan.

architectuur

Casco zo generiek mogelijk

Adyen vroeg de oorspronkelijke architect Rijnboutt en interieurbureau Tank om het pand onder handen te nemen. Frederik Vermeesch, Architect Partner bij Rijnboutt: “Als multidisciplinair ontwerpbureau werkt Rijnboutt aan diverse transformaties van winkelcentra en winkelgebieden in Nederland. Wij hebben van meet af aan de gebouwen aan Rokin zo ontworpen dat ze ook andere functies zouden kunnen herbergen: een hotel of een kantoor, wellicht zelfs woningen. Daarom is het casco zo generiek mogelijk. Zorgvuldig ingepast in de historische binnenstad, voorzien van ramen – en dus daglicht – op alle verdiepingen. Ruime overspanningen, ruime verdiepingshoogten zodat bij een functiewisseling installaties konden worden aangepast. Zelfs de ontsluitings- en vluchtwegsystematiek zat zo in elkaar dat het ook geschikt is voor een (multi-tenant) kantoor. Dus toen Hudson’s Bay na amper twee jaar de gebouwen verliet, kon Adyen de vrijgekomen ruimte innemen. Er wordt nu een nieuw interieur ingebouwd met werk- en vergaderplekken. De installaties worden vernieuwd en uitgebreid. En dit alles met minimale aanpassingen aan het casco.”

Naast de beide voormalige warenhuizen aan het Rokin betrekt Adyen ook de rijksmonumentale Vleeshal aan het Nesplein. “Zo krijgt Adyen hier haar eigen binnenstadscampus midden in Amsterdam: heel bijzonder en aantrekkelijk voor zo’n internationaal opererend bedrijf. De medewerkers van Adyen, haar bezoekers en ook het winkelende publiek zullen weer de zeer gewenste reuring brengen op de Nes en het Rokin.”

Meer lezen over de transformatie en benieuwd naar de mening van vastgoedkenners Jeroen Lokerse (Cushman & Wakefield) en Paul Schut (KroesePaternotte)? 

» Lees het hele artikel op reyersen.nl

Foto’s: Kees Hummel