Bye Bye Bajes

Vijf plannen voor de herontwikkeling van de Bijlmerbajes te zien in de voormalige gevangenis

21 september 2017
Bijlmerbajescomplex Amsterdam nacht

Op 12 september is bekend geworden dat ontwerpers OMA, FABRICations en LOLA landscape architects samen met gebieds- en vastgoedontwikkelaar AM het terrein van de Bijlmerbajes mogen ontwikkelen tot een nieuwe, autoluwe stadswijk: Bajes Kwartier. Architectuurcentrum Amsterdam exposeert vanaf 3 oktober de vijf ingediende plannen op het terrein van de voormalige gevangenis.

Keuze op basis van kwaliteit en bod

In samenwerking met het Rijksvastgoedbedrijf heeft de gemeente Amsterdam in 2016 de uitgangspunten voor de nieuwe wijk vastgesteld. Uitgangspunten waarmee de creativiteit van de markt goed tot bloei kon komen. Vijf consortia hebben voor de zomer een plan ingediend en een bod uitgebracht. Plannen om trots op te zijn. In de beoordeling telde de kwaliteit van de plannen even zwaar mee als de hoogte van de biedingen. Dat heeft ertoe geleid dat de vijf deelnemers ver zijn gegaan in het komen tot een kwalitatief optimale invulling voor de locatie. AM kwam als winnaar uit de bus, maar het is de moeite waard om de ontwerpkwaliteit van álle plannen te zien.

Winnend ontwerp in gebiedsmaquette

De expositie in de transportgang van de voormalige bijlmerkeuken toont de vijf plannen in woord en beeld, waaronder publicaties van de voorstellen. Daarnaast zijn maquettes van alle plannen te zien en wordt het winnende ontwerp ingezet in de gebiedsmaquette. Op deze bijzondere expositielocatie ervaart de bezoeker het roerige verleden, het unieke heden en de toekomst van het terrein.

Rondleiding:

Op zondag 8 en zondag 15 oktober organiseert Architectuurcentrum Amsterdam een rondleiding door de tentoonstelling en over het terrein. De tour van een uur schetst een historisch verhaal over het gebouw en het gebied – waarbij ook de ontwikkelingen van de Weespertrekvaart worden meegenomen – en gaat dieper in op de vijf ingediende plannen en het winnende ontwerp.

Meer informatie over Bye Bye Bajes is te lezen op arcam.nl