Catharinasteeg Leiden wint ICSC ‘Regeneration’ Award

10 april 2019
catharinasteeg

Prestigieuze internationale prijs voor transformatie winkelgebied

MRP Development & Rijnboutt hebben de bijzondere ICSC ‘Regeneration’ Award gewonnen voor het project Catharinasteeg aan de Aalmarkt in Leiden. Op 10 april hebben we de prijs in ontvangst genomen in Barcelona.

Sinds 1977 reikt de Internationale Raad van Winkelcentra (ICSC) prijzen uit aan de meest opvallende nieuwe, gerenoveerde en gevestigde winkelcentra in Europa. Deze onderscheidingen worden erkend als de meest prestigieuze op het gebied van Europees winkelvastgoed. De ‘Regeneration’ Award wordt zelden uitgereikt en geeft waardering voor de prestatie van de ontwikkelaar die in samenwerking met een lokale overheid en de gemeenschap de stad heeft gerevitaliseerd.

Tijdens de jaarlijkse Europese conferentie van ICSC in Barcelona hebben Bart Meijer en Maarten Stam van MRP Development en Kees & Mattijs Rijnboutt met gepaste trots de prijs in ontvangst genomen.

catharinasteeg

De jury van ICSC besloot de prijs dit jaar aan ons project uit te reiken omdat deze categorie bijzondere erkenning geeft voor onze nauwe samenwerking met de lokale overheid en buurtbewoners en het resultaat van een belangrijke revitalisatie van de stad Leiden.

Het project Catharinasteeg aan de Aalmarkt in Leiden werd eind vorig jaar al in het zonnetje gezet met de NRW Jaarprijs 2018, de Nederlandse tegenhanger van de ICSC, waarbij werd opgemerkt door de jury dat de doortastendheid van de teams resulteerde in een uitmuntende transformatie van een vervallen deel van de binnenstad tot een bruisend gebied met winkels en horeca en dat dit project zo een grote bijdrage levert aan de stad en haar inwoners.

Mattijs Rijnboutt:“We zijn ontzettend trots dat Rijnboutt voor de tweede keer met dit project een prijs in de wacht heeft gesleept. Het is de bekroning op het resultaat waar we samen met onze partners ruim 9 jaar aan hebben gewerkt. Rijnboutt ziet de complexiteit van dit soort projecten heel scherp. We bouwen nooit een gebouw, maar een altijd stukje stad. Door onze blik van 360°en een multidisciplinair team waarin ambacht hoog in het vaandel staat, kunnen we onderscheidende projecten opleveren met een hoge architectonische waarde die een belangrijke bijdrage leveren aan de ontwikkeling van de stad als geheel.”

Maarten Stam: “MRP Development is heel blij dat de Catharinasteeg, in navolging van de NRW prijs, ook internationaal erkenning krijgt. Met passie, lef, doorzettingsvermogen en een zeer gedreven team hebben we deze complexe, integrale ontwikkeling kunnen realiseren. Hier ligt ook de intrinsieke kracht van MRP Development, aangevuld met de uitgebreide kennis en ervaring met retail en monumentale herontwikkeling. De mix van nieuwe en monumentale panden, een binnentuin, retail, horeca en cultuur zorgt voor een heel bijzondere ambiance. De Catharinasteeg is emotie en beleving. Onze dank gaat uit naar alle mensen, organisaties en bedrijven die deze ontwikkeling mogelijk hebben gemaakt, in het bijzonder naar de gemeente Leiden, Rijnboutt en UBS asset management en natuurlijk alle ondernemers”.