City Nieuwegein winnaar publieksprijs SKG Award 2022

06 april 2022
200524_Rijnboutt_Nieuwegein_View01_Sunset over the canal_V03_Fullres

City Nieuwegein is de winnaar van de SKG Award publieksprijs 2022, dé Nederlandse prijs voor een bijzonder initiatief in duurzame gebiedsontwikkeling. Op 31 maart is de prijs uitgereikt tijdens het jaarcongres van de Stichting Kennis Gebiedsontwikkeling. Wij zijn trots dat we met ons project Doorslagzone, ook wel CityPromenade, samen met onze opdrachtgevers NEOO en Koopmans Bouwgroep bijdragen aan de ambitie van de gemeente om van Nieuwegein de meest duurzame binnenstad van Nederland te maken.

 

Doorslagzone is een ontwikkeling van 452 duurzame huur- en koopwoningen aan de oostzijde van het centrum van Nieuwegein, aan de Doorslag. Een aantrekkelijke locatie om te wonen met de kade van het Doorslagkanaal voor de deur, vlakbij het park Oudegein en met alle stedelijke voorzieningen om de hoek. De hoge dichtheid van het project versterkt de stedelijke kwaliteiten van het stadshart, zowel programmatisch als ruimtelijk. De opzet van woongebouwen biedt grote diversiteit aan woningtypes variërend in grootte van 45 tot ruim 200 vierkante meter. Een gemengde plint met horeca, entrees en woningen zorgt voor de aansluiting op de openbare ruimte. Groen is een centraal thema: collectieve daktuinen op de terrassen van de gebouwen, een publiek toegankelijke binnentuin aansluitend aan het Stadsplein en groene dakranden creëren een aantrekkelijk beeld en dragen bij aan klimaatadaptatie en de biodiversiteit van het stadshart van Nieuwegein.

Doorslagzone Nieuwegein valleiachtige woongebouwen
Doorslagzone Nieuwegein wonen aan het water

Duurzame gebiedsontwikkeling

Voor de SKG Award 2022 waren negen projecten genomineerd. Alle negen inzendingen konden meedingen naar de stem van het publiek via Gebiedsontwikkeling.nu. De publieksprijs is overtuigend gewonnen door City Nieuwegein, ingediend door gemeente Nieuwegein. Met 35 procent van de uitgebrachte stemmen won City Nieuwegein van nummer 2 De Drie Hoefijzers in Breda (ingediend door AM) dat op 21 procent van de stemmen kon rekenen en nummer 3 Buiksloterham (ingediend door gemeente Amsterdam) dat goed was voor 14 procent. Naast de publieksprijs heeft de vakjury van de SKG Award 2022 Buiksloterham in Amsterdam tot winnaar uitgeroepen.

Het is de derde keer dat de Stichting Kennis Gebiedsontwikkeling (SKG) de SKG Award en de publieksprijs uitreikt aan een bijzonder initiatief in duurzame gebiedsontwikkeling. Hiermee willen SKG en de Leerstoel Gebiedsontwikkeling van de TU Delft de kwaliteit van gebiedsontwikkeling in Nederland waarderen en stimuleren. De vakjury bestond dit jaar uit Co Verdaas (hoogleraar gebiedsontwikkeling TU Delft – voorzitter), Anjelica Cicilia (director acquisition & development bij Syntrus Achmea), Ed Anker (wethouder van onder andere Ruimte en Wonen in Zwolle), Joks Janssen (senior-adviseur-onderzoeker bij PON & Telos en Professor of Practice aan Tilburg University) en Joost Zonneveld (hoofdredacteur Gebiedsontwikkeling.nu).

Lees meer op Gebiedsontwikkeling.nu.