Post Utrecht winnaar publieksprijs bij uitreiking Rietveldprijs 2022

21 november 2022
Foto-Bas-van-Setten-Uitreiking-Publieksprijs-2022-LR

Post Utrecht is met maar liefst 40% van de stemmen uitgeroepen tot de winnaar van de DUIC Publieksprijs, onderdeel van de Rietveldprijs 2022. Op zondag 20 november zijn in Bibliotheek Utrecht deze felbegeerde Utrechtse architectuurprijzen uitgereikt tijdens een drukbezochte bijeenkomst. De vakjuryprijs ging naar het parkontwerp voor de Catharijnesingel Zuid door OKRA landschapsarchitecten.

 

We zijn ontzettend trots op het ontvangen van de Publieksprijs en zoals onze collega Karianne Vandenbroucke zei in haar speech: “Misschien is deze prijs nog wel leuker dan de juryprijs. We hebben het gebouw natuurlijk gemaakt voor Utrechters, als een huiskamer van de stad.”

Lovende woorden van de vakjury

De vakjury, onder leiding van Janneke Bierman (BiermanHenket), was positief over Post Utrecht: “Een andere publieke oase openbaarde zich toen de jury Post Utrecht aan de Neude binnenstapte. De centrale hal van dit voormalige hoofdpostkantoor symboliseerde als een kathedraal voor de post en telegrafie ooit verbondenheid met de wereld, en functioneert nu als genereuze publieke ruimte die bezoekers – zonder veplichte consumptie – verwelkomt in de wereld van verbeelding, ontplooiing en ontmoeting.

De transformatie door Rijnboutt en Zecc Architecten is programmatisch sterk: terwijl eerder alleen de hal openbaar was, is het gebouw nu tot in de nok toe toegankelijk met voorzieningen als winkels, horeca, een auditorium en een hoge studieruimte onder de historische binten. Ook zijn nieuwe ingangen gecreëerd, wat mooie doorzichten schept.

Het bouwvolume dat aan de achterkant is toegevoegd op de voormalige expeditieplaats voelt vanzelfsprekend omdat het speels voortbouwt op de lijnen en de textuur van de oudbouw, zonder historiserend te zijn. De keramische gevelbekleding geeft een trots voorkomen aan de tweede voorkant aan de Oudegracht, waar zich nu een drukbezochte boekhandel bevindt.”

foto-Bas-van-Setten-Post-Utrecht-LR

Publicatie 2022

Met de bekendmaking van de winnaars is ook de speciale publicatie Rietveldprijs 2022 gepresenteerd. Hierin het door Mark Minkjan geschreven juryverslag, een interview met winnaar Wim Voogt van OKRA landschapsarchitecten en een essay van Hans Teerds over de hoe de stad de verdichtingsopgave aanvliegt. Fotograaf Bas van Setten bracht de vijf genomineerde projecten op fraaie wijze in beeld. Het boekje is uitgegeven door Thoth, ontworpen door BeukersScholma en binnenkort verkrijgbaar in de boekhandel.

Foto’s: Bas van Setten
Bron: rietveldprijs.nl