Van bedrijventerrein naar groen woongebied

Aantrekkelijke nieuwe wijk aan de Linge in Gorinchem

10 juni 2021
Luchtfoto van Lingeoever Gorinchem stedenbouwkundig plan door Rijnboutt

Op het bedrijventerrein tussen de Arkelsedijk en de Linge komt de nieuwste wijk van Gorinchem: Lingeoever. Een groene plek aan het water met circa 500 verschillende woningen. Gisteren presenteerde stedenbouwkundige landschapsarchitect partner Richard Koek de plannen voor de nieuwe wijk tijdens de bewonersavond.

 

Rijnboutt ontwerpt het stedenbouwkundig plan en het beeldkwaliteitsplan. Dat doen we in nauwe samenwerking met Tetteroo Bouw & Projectontwikkeling B.V. – eigenaar van het gebied en verantwoordelijk voor de ontwikkeling, de gemeente Gorinchem en het door de gemeente aangestelde Kwaliteitsteam.

Tussen de Arkelsedijk en de Linge ligt als een lange smalle waaier het bedrijventerrein waar vroeger staalconstructiefabriek De Vries Robbé was gevestigd. Hoewel de locatie aantrekkelijk is, was de stad van de Linge afgekeerd geraakt en was de Arkelsedijk steeds meer een drukke verkeersader geworden. Met de ontwikkeling van de wijk Lingeoever zal Rijnboutt het gebied weer met de Linge verbinden en de Lingeoevers toegankelijk maken voor alle inwoners van Gorinchem. Ook zal de Arkelsedijk als 13e-eeuwse landschapsstructuur met haar rij monumentale platanen weer een betekenisvolle plek voor de stad worden.

Lingeoever Gorinchem stedenbouwkundig plan en plattegrond door Rijnboutt

Focus op groen

De wijk Lingeoever heeft een voor Gorinchem hoge dichtheid. Daarom zijn de landschappelijke en de architectonische kwaliteit van groot belang. De identiteit van de nieuwe wijk bestaat uit een combinatie van groene waarden en een onderscheidende architectuur. Het stedenbouwkundig plan is opgedeeld in drie landschappelijke zones: de Lingeoever, de dijkzone en een reeks groene daken voor de verschillende woongebouwen. Hierdoor ontstaan hoogteverschillen, maar ook een variëteit in gebruik en in sfeer.

Alle woningen zijn op de groene ruimtes georiënteerd en de meeste woningen hebben zicht op de dijk of de rivier. Op de begane grond hebben de woningen een directe relatie met één van de landschappelijke zones. Refererend aan de geschiedenis worden historische kenmerkende elementen hergebruikt die terugkomen in het beeldkwaliteitsplan.

Lingeoever Gorinchem doorsnede door Rijnboutt

Ecologische parkzone

De oever van de Linge wordt getransformeerd tot een ecologische parkzone: geen versteende kades, maar zachtere oevers, meer groen, hoogteverschillen en verblijfsplekken. Langs deze groene boulevard kunnen bewoners straks wandelen, fietsen en recreëren. Over de Linge zal de gemeente bovendien een nieuwe brug realiseren. Zo ontstaat er een nieuwe verbinding tussen de westelijke en oostelijke Lingeoever en wordt de doorstroming van verkeer bevorderd.

Volgens de huidige planning zal het stedenbouwkundig plan na de zomer worden vastgesteld en aansluitend het beeldkwaliteitsplan en het bestemmingsplan. Naar verwachting worden de eerste woningen in 2022 gebouwd en is eind 2022 het ontwerp voor de brug gereed.

Lingeoever Gorinchem stedenbouwkundig plan door Rijnboutt
Lingeoever Gorinchem stedenbouwkundig plan door Rijnboutt

Meer informatie: www.lingeoever.nl
Alle communicatie rondom het project wordt verzorgd door Kickstad.

Fotografie: Kickstad
Tekeningen: Rijnboutt