Masterclass van BIM tot bouwplaats

Inzichten in het open BIM proces van de warenhuizen aan het Rokin

Werken in open BIM heeft veel voordelen maar om het BIM proces van ontwerp tot aan de productie efficiënt te laten verlopen moeten er goede afspraken gemaakt worden over wie wat tekent en welke informatie op welk moment in de BIM modellen verwerkt worden.

Rijnboutt heeft samen met Van Wijnen, de adviseurs en de co-makers vanaf 2014 in open BIM gewerkt aan de twee Hudson’s Bay warenhuizen aan het Rokin. De ontwerpmodellen van Rijnboutt, IMd en Van der Sluis zijn -ten behoeve van de werkvoorbereiding- verder uitgewerkt tot een LOD 350 niveau. De ‘as built’ BIM modellen van de co-makers zijn uiteindelijk exact zo gebouwd als gemodelleerd. In een dergelijk proces heeft de architect de mogelijkheid maximaal de regie op het bouwproces te voeren.

Fragment uit het BIM model van Rijnboutt

Enthousiast over het proces en het resultaat heeft Rijnboutt het initiatief genomen om een masterclass over dit onderwerp te organiseren. KUBUS, de leverancier van de software die Rijnboutt gebruikt (o.a. ARCHICAD, Solibri en BIMcollab), was bereid de organisatie op zich te nemen. Van Wijnen, de adviseurs en de co-makers wilden ook graag de ervaringen van het proces delen.

Een vol Tobacco Theater

Op 3 november 2016 kwamen in het Tobacco Theater aan de Nes in Amsterdam circa 200 belangstellenden luisteren naar de masterclass waar namens Rijnboutt Jaap Hoving en Mariëlle Vissers spraken over het BIM proces. Voorafgaand aan de masterclass was er de mogelijkheid om een rondleiding te krijgen door de twee warenhuizen aan het Rokin, georganiseerd door Rijnboutt.

Rondleiding door Rokin 49

Van BIM tot bouwplaats

Interessant aan de masterclass was een compleet doorzicht in een open BIM proces vanaf het ontwerp van een project tot aan de aansturing van de apparatuur van de co-makers. Alle partijen werken met verschillende software, de uitwisseling tussen de verschillende modellen gebeurt via het IFC formaat. Hoe werkt dat, hoe gaat het afstemmen, clashen, wat gaat goed en wat kan er beter?

BIM model van Rijnboutt aangevuld met co-markers modellen

Om een goed BIM proces met elkaar te organiseren zijn een aantal belangrijke aandachtspunten te benoemen. Het blijft bijvoorbeeld van belang om goed na te denken over hoe je iets gaat bouwen. Engineering in 2D blijft toch het beste middel. Bedenk globaal eerst hoe je het gaat maken en bespreek dat met elkaar voordat deze informatie in de BIM modellen ingevoerd wordt. Ook is het belangrijk dat elke ketenpartner de verantwoordelijkheid blijft houden over de eigen expertise en op basis hiervan de eigen modellen maar ook de modellen van de andere partijen beoordeeld.

Rijnboutt werkt al sinds 2008 in BIM en co-makers als de Groot Vroomshoop en Buiting sturen de apparatuur als 15 jaar aan met 3D software. BIM ontwerpmodellen van de adviseurs kunnen communiceren met BIM productiemodellen van co-makers. Esthetische controle, werkvoorbereiding, uittrekstaten, planning, de mogelijkheden zijn legio in de communicatie tussen ontwerp en productie in BIM. Om dit proces te kunnen faciliteren gebruiken bouwbedrijven tegenwoordig software als BIM 360 Glue, BIMCollab of Solibri. Rijnboutt gebruikt sinds enkele jaren ook steeds vaker BIMcollab en Solibri als middel om BIM processen goed in te richten.

Montage dakspanten door twee monteurs van Buiting

Verder lieten alle sprekers de vele extra mogelijkheden van BIM zien. Virtual reality, mooie animatiefilmpjes, 3D navigatie door BIM modellen in BIMx, augmented reality. Allemaal prachtige toepassingen maar uiteindelijk gaat het er om dat het ontwerp exact zo gebouwd is als het BIM model, in circa 15 maanden bouwtijd en zonder noemenswaardige bouwfouten.