Hoe een warenhuis het perfecte visitekaartje is

Interview André Meulenbelt & Remco Vonk, technisch ontwerpers Rijnboutt

De afgelopen acht jaar heeft Rijnboutt het werken met BIM volledig geïntegreerd in haar werkwijze. Maar wat is de kracht van BIM nu eigenlijk? We vroegen het André Meulenbelt en Remco Vonk, beide technisch ontwerper binnen Rijnboutt.

Hoe BIM de boel overeind houdt

Remco: “Als technisch ontwerper werken we een ontwerp uit tot een gebouw dat zowel maakbaar als betaalbaar is, en in de eerste plaats ook esthetisch overeind blijft. Daarbij stemmen we het ontwerp af met de installatie-adviseur, constructeur en aannemer. Vroeger had je alleen een aanzicht of een plattegrond, nu kun je met BIM in een virtueel 3D model de onderlinge samenhang helder zichtbaar maken. Zo signaleer je al tijdens het ontwerpproces problemen die je direct samen kunt oplossen. Dat heb je natuurlijk liever in de beginfase, dan dat je op de steiger staat en iets niet past. Daarbij breng je zo ook de faalkosten naar beneden.”

Waarom de ene BIM de andere niet is

André: “Sommige opdrachtgevers zeggen: “we gaan gewoon Bimmen", maar dan hebben ze eigenlijk geen idee wat ze bedoelen. Je kunt BIM op verschillende niveaus gebruiken: om te ontwerpen, om het ontwerp af te stemmen met adviseurs, co-makers en de aannemer, of zelfs om grip te krijgen op het onderhoud na oplevering. Dus ja, wat wil je er mee? Bij Rijnboutt nemen we de verantwoordelijkheid om de opdrachtgever daarin te adviseren. We leggen niet alleen een ontwerp neer en wensen hem dan succes. Nee, we begeleiden een opdrachtgever in alle facetten van het BIM proces, van het begin tot eind.”

Hoe een warenhuis het perfecte visitekaartje is

Remco: “Als je kijkt naar het ontwerp aan het Rokin zie je de ware kracht van BIM. Hier hebben we al in de beginfase van het proces ons model zo opgebouwd dat alle betrokken partijen direct konden zien hoe het gebouw er op detailniveau uit zou moeten komen te zien. Tot op het type kozijnen en de naden van het natuursteen. Als je nu over het Rokin loopt, zie je dat het gebouw één op één zo is geworden als in het BIM model. We hebben hier regelmatig met het hele bouwteam om de tafel gezeten om te kijken naar de knelpunten, zodat we problemen voor de start van de bouw er uit hebben kunnen halen. Zo kom je tot een resultaat waar iedereen oprecht trots op is.”

Meer weten over BIM? Neem contact op met André Meulenbelt of Remco Vonk Of bekijk onze BIM pagina en lees: