Waarom chaos voor helderheid kan zorgen

Interview Bart van der Vossen, directeur/architect Rijnboutt

De afgelopen acht jaar heeft Rijnboutt het werken met BIM volledig geïntegreerd in haar werkwijze. Hoe heeft BIM het vak van de architect eigenlijk veranderd? We vroegen het Bart van de Vossen, directeur/ architect binnen Rijnboutt en inmiddels al 20 jaar werkzaam bij het bureau.

Hoe BIM er vanaf de maan uitziet

Bart: “BIM is het bouwen van maquettes in de computer. Tenminste vanaf de maan gezien, je kunt er ook heel specialistisch naar kijken. Op detailniveau. Het grote voordeel is dat we met BIM gereedschap hebben gekregen om in een virtuele omgeving te bouwen. Eeuwenlang was dat niet mogelijk, alleen in je hoofd, maar dan moest je dat alsnog visualiseren met een maquette of uitleggen. Nu hebben we de mogelijkheid om dat in de computer te doen, zodat je er makkelijk over kunt praten. Met opdrachtgevers, adviseurs, maar ook met de mensen op de bouwplaats.”

Waarom chaos voor helderheid kan zorgen

Bart: “Tijdens de crisis hebben we in één keer het hele bureau omgeschakeld en zijn we met BIM gaan werken. Alle 2D software werd verbannen, er werden speciale BIM specialisten aangenomen en iedereen werd volwaardig opgeleid in deze nieuwe manier van werken. Dat was toen best een gewaagde keuze, maar omdat we veel méér dan het gemiddelde architectenbureau in die ontwikkeling investeerden, werden we een soort kennisdrager. We waren simpelweg verder dan andere bureaus en gecombineerd met onze ervaring op het gebied van architectuur en stedenbouw, hebben we daarmee onze positie in de markt versterkt.”

Hoe BIM ons terugbrengt bij de basis

Bart: “BIM maakt het mogelijk om heel vroeg in het proces in een 3D omgeving informatie uit te kunnen wisselen. Ook live. We hebben geregeld sessies hier voor een groot scherm. Dan roepen we het model op en gaan we er met alle betrokken partijen over praten. Ook met de bouwers. Zo krijgt iedereen inzicht in het hele proces en grijpen we eigenlijk weer terug op de klassieke bouwheer rol, waar je als architect tot en met de oplevering verantwoordelijk bent. Een rol die we bij Rijnboutt graag nemen. Betrokken vanaf de eerste schets, tot aan de laatste spijker.”

Meer weten over BIM? Neem contact op met Bart van der Vossen. Of bekijk onze BIM pagina en lees: