Hoe een gezonde discussie tot betere gebouwen leidt

Interview Niels van Meekeren en Lex Ransijn van bouwbedrijf MJ De Nijs en Zonen BV

De afgelopen acht jaar heeft Rijnboutt het werken met BIM volledig geïntegreerd in haar werkwijze. Maar wat is de rol van BIM in de samenwerking met andere partijen? We vroegen het Niels van Meekeren en Lex Ransijn van bouwbedrijf MJ De Nijs en Zonen BV.

Niels: “Met Rijnboutt heb je een heel ander gesprek over BIM dan met een gemiddeld architectenbureau. Ze zijn gewoon een stap verder. Rijnboutt werkt inmiddels al jaren met BIM. Dat merk je nu ook bij het woonproject ‘de Startbaan’ in Amstelveen dat we samen ontwikkelen. Het is een project met een strakke deadline, dus dan moet je de lijnen kort kunnen houden. En kritisch durven blijven. Het werken met BIM kan daar een efficiënte rol in spelen, maar dan heb je wel een bureau nodig die de kennis en ervaring heeft van begin tot eind. Die heeft Rijnboutt, ze zijn de leercurve waarin andere bureaus nog zitten al voorbij.”

Wat een virtueel model aan echte waarde oplevert

Lex: “De kracht van BIM is dat je minder tekeningen nodig hebt. Zo kun je sneller tot betere keuzes komen bij het uitwerken van een knooppunt, detail, of een heel gebouw. Door te werken in een 3D model komen fouten sneller op tafel. En dat levert directe winst op. Een kleine wijziging op de plattegrond van een architect kan met een simpele druk op de knop worden doorgevoerd naar andere partijen. Het is daarmee efficiënter, sneller, en goedkoper. Je bouwt iets eerst virtueel helemaal op, en daarna doe je het op de bouwplaats nog een keer, maar dan met echte stenen.”

Waarom BIM de bouwplaats weer sexy maakt

Niels: “Bij De Nijs staan we nog midden in de ontwikkeling van wat we met BIM allemaal kunnen. In de toekomst zullen er nog veel meer toepassingen aan het model worden gekoppeld, zoals calculaties en planningen. Maar ook toepassingen voor op de bouwplaats zelf. Ik zie voor me dat timmermannen met brillen en Augmented Reality ‘on the spot’ kunnen zien wat ze moeten bouwen. Zeker de jongere generatie. Je merkt nu al dat steeds meer jongeren of studenten zich aanmelden omdat ze met 3D modellen mogen werken. De bouw is eigenlijk een heel traditioneel vak, maar door BIM wordt het weer sexy.”

Meer weten over BIM? Neem contact op met Marielle Vissers, BIM specialist bij Rijnboutt. Of bekijk onze BIM pagina en lees: