Rijnboutt nummer 1 in PropertyNL Top-25 meest productieve Nederlandse architecten 2016

Deze week verschenen PropertyNL magazine

Deze alweer tiende PropertyNL Top-25 Architecten laat zien dat het na de crisis definitief weer beter gaat met de architectenbranche. Het totaalvolume van deze lijst met commercieel vastgoed (kantoren, winkel en hotels) groeide van een kleine 550.000 m2 in 2015 naar een totaal van ruim 650.000 m2 bruto vloeroppervlak. Net als vorig jaar is ongeveer de helft van dat volume gerealiseerd in nieuwbouw, de andere helft betreft de transformatie of renovatie van bestaande panden. Het ombouwen van leegstaande kantoren naar wonen groeit in aantal en volume eveneens sterk, maar woningbouw valt nu eenmaal buiten deze lijst. Het totaal gerealiseerde kantoorvolume bleef ten opzichte van vorig jaar met 330.000 m2 ongeveer gelijk. Opvallend genoeg werd er wel ongeveer 2,5 keer meer winkelruimte opgeleverd dan de 100.000 m2 in 2015. Nadere beschouwing van die verrassende verhoging laat zien dat het in de meeste gevallen gaat om renovatie van bestaande winkelpanden in stadscentra of om grote opknapbeurten in winkelcentra in de omliggende stadsdelen, zodat het bestaande winkelvolume wel werd opgewaardeerd maar slechts bescheiden toenam. De grootste hausse in het ombouwen van kantoren naar hotels is waarschijnlijk alweer voorbij, getuige de ruime halvering (dit jaar ruim 55.000 m2) van het aantal nieuwe hotelkamers ten opzicht van de 115.000 m2 van vorig seizoen. Ten slotte is dit jaar wederom ruim 260.000 m2 aan logistieke distributiecentra en magazijnen gerealiseerd. Die pakjes die we steeds meer online bestellen moeten immers ergens worden verwerkt. Omdat die projecten vaak zo omvangrijk zijn dat ze de ranglijst zouden domineren, zijn de architectenbureaus die succesvol werken binnen dit specialisme opnieuw apart opgenomen.

Afkomstig vanuit de voormalige Architectengroep werken oud-Rijksbouwmeester Kees Rijnboutt, zoon Mattijs Rijnboutt, architecten Bart van der Vossen en Frederik Vermeesch en landschapsarchitect en stedenbouwkundige Richard Koek nu al meer dan 10 jaar samen aan complexe binnenstedelijke opgaven. Goed ingevoerd in retail. In de lijst met oplevering van grote projecten zoals winkelcentra aan het Gelderlandplein (NRW Prijs) en in hartje Amsterdam, met aan het Rokin nu die prachtige Beurspassage.

De TOP 25 meest productieve architecten in 2016

Werken bij Rijnboutt

Rijnboutt is een multidisciplinair ontwerpbureau op het gebied van architectuur, stedenbouw en landschap. Rijnboutt staat voor complexe eenvoud. We maken uitdagende stedelijke vraagstukken van de toekomst doelgericht eenvoudig en overzichtelijk.

Als je onze collega’s vraagt hoe het is om bij Rijnboutt te werken, dan worden de collega’s, de prettige sfeer, de excursies, de professionele manier van werken, de kwaliteit, de diversiteit in disciplines, en de mooie en interessante projecten op bijzondere locaties, steevast genoemd.

Lees meer…