Rijnboutt werkt met BIMcollab

BIM issue management in the cloud

Werken in open BIM betekent communiceren over clashes en samenwerken in verschillende software. Rijnboutt heeft vroegtijdig de toegevoegde waarde van BIMcollab in een open BIM proces onderkent. BIMcollab is een platform waarin je eenvoudig over IFC bestanden kunt communiceren in BCF formaat. Hierdoor is samenwerken in en communiceren over clashes tussen bijvoorbeeld Revit, ARCHICAD, Navisworks, Solibri en Tekla eenvoudig geworden.

Het voordeel van BIMcollab is dat bijna alle BIM software (Solibri, ARCHICAD, Navisworks, Revit, etc.) direct een koppeling kunnen maken met BIMcollab en direct issues kunnen inlezen en toevoegen aan de lijst. De issues kunnen eventueel ook nog apart worden geëxporteerd naar een BCF bestand dat te openen is in software die geen directe link met BIMcollab hebben.

Vanuit Solibri of ARCHICAD maakt Rijnboutt issues aan voor (bouw)teamleden als de constructeur, installatieadviseur of aannemer. Andersom kan bijvoorbeeld de constructeur vanuit Revit of Navisworks issues aanmaken voor Rijnboutt. Als een issue van de constructeur geopend wordt in ons ARCHICAD model brengt de BCF manager ons direct in 3D naar het desbetreffende knelpunt. Als een issue door ons is opgelost kunnen wij dit aangeven in ARCHICAD (en vervolgens naar BIMcollab sturen) of direct in BIMcollab aangeven waarna de constructeur hiervan een melding krijgt.

Issues in BIMcollab

De issues in een project zijn nog beter op te lossen door ze gewoon te bespreken met elkaar. Maar ook hier geldt dat BIMcollab een handig hulpmiddel is. Tijdens clashbesprekingen presenteren alle (bouw)teamleden de issues die zij aan de orde willen stellen. In 3D zijn de issues beter en sneller inzichtelijk. Er wordt ter plekke een issue aangemaakt op BIMcollab, de cloudomgeving waarin de issues staan fungeert als verslag van de clashbespreking en uiteindelijk als projectdossier. De afhandeling van issues kan in BIMcollab gekoppeld worden aan een procesplanning, deze kan in het projectteam bewaakt worden.

De geschiedenis van een issue

Rijnboutt gebruikt BIMcollab bij een tiental projecten, zowel voor interne als externe projectteams. Het grote voordeel voor Rijnboutt is de interface van BIMcollab, issues zijn te zien en te bewerken in de cloud, in Solibri en in ARCHICAD. De standaard to-do lijstjes zijn verleden tijd, het hele projectteam (zowel in- als extern) werkt aan dezelfde up-to-date lijst met issues. Deze lijst is een integraal onderdeel van het 3D model van de architect, constructeur, installatieadviseur, aannemer en andere projectteamleden.

Voor meer informatie zie de site van Kubus: www.bimcollab.com