Rijnboutt op de BIM Praktijkdag

Lezing van Mariëlle Vissers en Jaap Hoving over de voordelen van BIMmen met de aannemer

De BIM Praktijkdag is een jaarlijks congres waar ketenpartners elkaar ontmoeten en vertellen over BIM in de dagelijkse (bouw)praktijk. Rijnboutt heeft op deze dag, 18 mei, een lezing gegeven over het BIM proces van de Hudson’s Bay warenhuizen op het Rokin. In dit proces is BIM toegepast van ontwerp tot bouwplaats.

Wat een BIM-proces voor aannemers oplevert

Rijnboutt heeft in dit BIM-proces de ontwerpmodellen verder uitgewerkt ten behoeve van de werkvoorbereiding van aannemer Van Wijnen. Zij konden met deze ontwerpmodellen de co-makers aansturen en controleren. Alle co-makers (60!) hebben voor start bouw de gebouwonderdelen volledig uitgewerkt in BIM. De ontwerpmodellen van de adviseurs (Rijnboutt, IMd en Van der Sluis) konden vervolgens op BIM 360 Glue communiceren met de uitvoeringsmodellen van de co-makers (bijv. Octatube, Buiting en De Groot Vroomshoop). Deze uitvoeringsmodellen sturen rechtstreeks de productiemachines in de werkplaatsen aan. De voordelen van een dergelijk BIM-proces voor aannemers zijn evident en bekend: minder faalkosten, meer grip op planning en budget, meer controle over de logistiek van- en naar de bouwplaats etc.

De architect als virtueel bouwmeester

Naast de voordelen voor de aannemer heeft een dergelijk proces ook voordelen voor de architect. Door het detailniveau van de ontwerpmodellen te verhogen is elke aansluiting en elk hoekje in het gebouw nauwkeurig ontworpen. Zo is de voegverdeling in de natuursteen nauwkeurig gemodelleerd. De communicatie met de uitvoeringsmodellen van de co-makers zorgt vervolgens voor een zeer gedetailleerde afstemming. Naast het feit dat communiceren in BIM met aannemer en co-makers leuk is om te doen (gamificatie van het bouwproces) geeft het ook meer inzicht in de werkwijze van ‘de makers’. Door de directe samenwerking in BIM tussen architect en co-maker heeft de architect volledig de regie over het ontwerp; de architect als virtueel bouwmeester.

Virtueel bouwen, van trend naar ontwikkeling

De trend van het virtueel bouwen zal zich steeds verder ontwikkelen. Op de BIM Praktijkdag waren al voorbeelden te zien van gebouwen die eerst virtueel opgeleverd werden voordat er daadwerkelijk begonnen werd met bouwen. Ook werden beoogd onderaannemers met virtual reality brillen rondgeleid door een aannemer voorafgaand aan de aanbesteding. Zoals een chirurg voor de operatie eerst kan oefenen op een virtuele patiënt zo kan een bouwteam voor start bouw het gebouw, de bouwvolgorde, logistiek, planning en bouwplaatsvoorzieningen virtueel al volledig uitwerken. Voor complexe binnenstedelijke projecten of voor gebouwen die in gebruik blijven tijdens de bouw is dit een interessante ontwikkeling die ons inziens nu al onmisbaar is.

Bekijk hier alle presentaties terug.