‘Erfgoed vraagt om het juiste gereedschap’

Interview over erfgoed met Richard Zwagemaker, projectcoördinator Rijnboutt

Voor Rijnboutt maakt herbestemming van erfgoed een belangrijk deel uit van de actuele ontwerpopgaven binnen het bureau. Maar wat maakt een herbestemmingsopgave nu zo bijzonder? We spreken met Richard Zwagemaker, projectcoördinator binnen Rijnboutt.

Wat een vleeshal en textielfabriek zo uniek maakt

“Hoewel iedere herbestemmingsopgave anders is, hebben ze altijd iets gemeen: geschiedenis. Daar kun je niet omheen. Hoe is een gebouw, een stedelijke structuur of wat dan ook ontstaan en hoe is het in de loop van de tijd veranderd? Om zo’n gebouw of structuur echt in de vingers te krijgen, is uitgebreid onderzoek noodzakelijk. Dan zie je wat de mogelijkheden zijn, en wat de onmogelijkheden. Hierbij moet je rekening houden met de wensen van de opdrachtgever, gemeente, en welstandscommissie. Iedereen volgt je op de voet, dat maakt elke opgave een bijzondere uitdaging.”

Hoe erfgoed om het juiste gereedschap vraagt

“Neem de Aalmarkt in Leiden. De opgave bestond uit het toevoegen van grote winkeloppervlaktes aan het kleinschalige, middeleeuwse stadshart. Om dit project te doen slagen, was een nieuwe doorgang van de ene naar de andere straat noodzakelijk. Dan gaat het niet alleen om een architectonische ingreep, maar ook om een stedenbouwkundige. We hebben het hier wel over een historisch gebied met veertien monumentale panden die in slechte staat verkeerden, wat de opgave extra gevoelig maakt. Tijdens zo’n proces kom je heel veel onverwachte dingen tegen, waar je direct op moet anticiperen. Om elke afweging heel bewust te kunnen maken is de juiste ervaring nodig.”

Waarom een brede blik belangrijk is

“Bij Rijnboutt nemen we de tijd om tot de kern van een opgave te komen. Elk project vraagt om een andere invalshoek en een integrale manier van denken. Hiervoor combineren we onze kennis van architectuur, landschap en stedenbouw met onze jarenlange ervaring op het gebied van procesmanagement. Een succesvolle herbestemmingsopgave is meer dan een goed ontwerp. Je moet continu de juiste keuzes maken met respect voor het gebouw en met oog voor kwaliteit. Als het lukt om een historische gebouw te laten bloeien als in voorgaande tijden, creëer je een belangrijke meerwaarde.”

Wil je meer weten over de herbestemmingsopgaven van Rijnboutt? Vraag dan het magazine aan door te mailen naar press@rijnboutt.nl