BIM als middel voor slimme bouwlogistiek

Lezing over BIM als aanjager van vernieuwing in de bouw

Op 5 oktober hebben Jaap Hoving (Rijnboutt) en Jeroen Gerrets (Van Wijnen) een lezing gegeven over het project Hudson’s Bay op het Rokin. Het project diende als praktijkvoorbeeld op het congres slimme bouwlogistiek. Het congres is georganiseerd door het TKI innovatiecluster ‘4C in bouwlogistiek’ een samenwerkingsverband tussen TNO, TU Delft, TU Twente, de Hogescholen van Utrecht, Amsterdam en Rotterdam.

Foto van het drukbezochte congres

Bereikbaarheid, veiligheid en luchtkwaliteit zijn de pijlers van een kwalitatief hoogwaardige leefomgeving voor de bewoners van een stad. Van al het vrachtverkeer is 30% bouwverkeer. In het innovatiecluster wordt onderzoek gedaan naar maatregelen die genomen kunnen worden om bouwlogistiek te verbeteren. Naast bovengenoemde pijlers heeft de bouwlogistiek in de uitvoering en bouwkosten van een project een groot aandeel. Door slimme bouwlogistiek is 60-80% reductie in bewegingen mogelijk en BIM kan hier een grote rol in spelen.

Beeld uit het BIM model

In het Hudson’s Bay project is BIM ver doorgevoerd. Vanaf het ontwerp is er in BIM gewerkt waarbij uiteindelijk realisatiemodellen door co-makers gemaakt zijn waarbij zelfs alle valbeveiliging mee gemodelleerd is. Hierdoor was aannemer Van Wijnen in staat om het prefab gebouw direct vanaf de vrachtwagen te monteren, zonder bouwfouten, op een zeer kleine bouwplaats. Dit had uiteindelijk voordelen voor alle betrokken stakeholders (opdrachtgever, gemeente, omwonenden).

Foto van de bouwplaats met op de voorgrond de bouwplaats van de Noord-Zuidlijn

Rijnboutt werkt vanaf 2008 in BIM, nu 9 jaar later communiceren onze modellen direct met de modellen van bijvoorbeeld de co-makers. Het detailniveau, de hoeveelheid data en de snelheid van de soft- en hardware blijft stijgen. De snelheid waarmee BIM zich ontwikkelt in de branche zorgt ervoor dat de koppeling met logistiek (4D BIM) aanstaande is. Door de gamification van de bouwsector worden deze ontwikkelingen gedragen door steeds meer jonge enthousiaste vakgenoten. Gezien de vele voordelen voor veiligheid en milieu levert Rijnboutt graag een bijdrage aan dit interessante onderzoek. Over circa een jaar zullen alle onderzoeksresultaten bekend gemaakt worden.