De Vathorster Schans Amersfoort

Wonen in plaats van werken

Het Podium in Amersfoort wordt niet verder ontwikkeld als kantorenpark. De driehoek tussen infrastructuren kan een bijzonder woongebied worden. Als antwoord op die opgave ontwierp Rijnboutt voor Heijmans “De Vathorster Schans”, een spraakmakend woonensemble met een hoge duurzaamheidsambitie. Om van de toch wat geïsoleerd liggende locatie een attractieve woonplek te maken richt het plan zich maximaal op een te realiseren parkje naast station Vathorst. Dit parkje is de voortuin van het complex dat zich in een kamvorm richt op uitzicht, zon en levendigheid, en zich afkeert van de geluidzone van de A28.

Het woonensemble

Het complex met bijna 400 woningen creëert een eigen woonmilieu, waarin aanvullende voorzieningen als horeca, woondiensten en ateliers een plek vinden. Het parkeren is in het gebouw opgenomen, of bevindt zich aan de noordoostzijde van het project. Het gebouw loopt op in hoogte naar 10 lagen; het heeft twee hoogste punten. De schans, het gebouw wat de afscherming vormt tussen het woongebied en het werkgebied, loopt op als verlenging van het park. Het is een wandeling naar de top waar een restaurant met uitzicht over Amersfoort en het omringende landschap.

Wandeling naar het dakrestaurant

Het gebouw is gedacht als een volledig houten constructie, met hout en glas in de gevels. Gebouw en terrein ambiëren de hoogste Breeam-score, met een neutrale water- en energiebalans. Wonen in “De Vathorster Schans” is wonen in een collectief woongebied waarin vele doelgroepen samen leven en het beheer voeren.

Het restaurant in het park