Aardgasvrije nieuwbouw

Op 29 maart 2018 organiseerde het Lenteakkoord het Congres Aardgasvrije nieuwbouw. Gerlinde Goudswaard was aanwezig namens Rijnboutt, samen met 320 andere professionals. De timing van het congres was bijzonder. Op diezelfde dag kondigde het kabinet aan dat de gaskraan in Groningen in 2030 helemaal dichtgaat.

Op het congres sprak Ferdi Licher, programma directeur Bouwen en Energie van Ministerie van Binnenlandse Zaken. Vanwege het sluiten van de gaskraan, is het nodig dat we het gasverbruik drastisch gaan verlagen. Een belangrijke maatregelen is dat de gasaansluitplicht voor nieuwbouwwoningen zo snel mogelijk zal vervallen. Dit betekent dat op enkele uitzonderingen na alle nieuwbouwwoningen zonder gasaansluiting zullen worden gerealiseerd. Ook bij Building Holland vorige week in de RAI was veel aandacht voor ‘gasloos’ bouwen. Diederik Samsom, die sinds februari is aangesteld om de ‘klimaattafel’ te leiden, hield hier een interessant pleidooi: een structureel programma, wijk voor wijk, om Nederlandse woningen energetisch op orde te maken.

Congres Aardgasvrije nieuwbouw, foto: Ramon van Jaarsveld

Rijnboutt bereidt zich voor op deze ingrijpende transitie. Het is nodig om gebouwen te ontwerpen zonder gasaansluiting. Tegelijk moeten we de complete energieprestatie verbeteren en de CO2 uitstoot reduceren. Samen met onze opdrachtgevers en team van adviseurs zullen we per project onderzoeken wat de mogelijkheden zijn. We zullen slimme energieconcepten ontwikkelen, die bestaan uit een combinatie van maatregelen, zoals: uitstekende isolatie, zonnepanelen, warmtepompen, warmteterugwinning en warmtenetten.

Rijnboutt wil tijdens deze transitie aandacht vragen voor een brede en integrale visie op duurzaamheid. Voor gebruikers is energie niet het enige vraagstuk. In het belang van de bewoners moet er aandacht zijn voor het onderhoud, de complexiteit van de installaties en eventuele ongemakken zoals geluidsoverlast. Gezondheid, comfort en binnenklimaat zijn minstens net zo belangrijk als een goed energieconcept. Rijnboutt wil zich inzetten voor een hoogwaardige en gezonde leefomgeving voor onze huidige en toekomstige generaties. Vanuit deze verantwoordelijkheid willen we meer leren van afgeronde projecten: wat is het daadwerkelijke energiegebruik en wat zijn de positieve en negatieve ervaringen van gebruikers. Deze lessen moeten leiden tot een steeds succesvollere aanpak.

Kortom; Rijnboutt werkt mee aan aardgasvrije nieuwbouw en het is nú tijd voor actie! We zien deze opgave als integraal onderdeel van ons werk. De gebouwen van vandaag moeten klaar zijn voor de toekomst van morgen.

De dag werd samengevat in een poster met tekst en illustraties, foto: Ramon van Jaarsveld