Hoe koffie groen wordt

Afgelopen maandag kwam Debra Solomon van Urbaniahoeve, specialist in permacultuur en opbouwwerk, vertellen over waar ons koffiedik nu eigenlijk naartoe gaat en over voedselbossen in de stedelijke omgeving.

Ons koffiedik gaat naar de demonstratietuin in Amsterdam Noord, zie artikel Koffiedrab voor een duurzame omgeving. Deze tuin wordt gebruikt voor sociale buurtprojecten, educatie en dient als onderzoekslocatie voor Urbaniahoeve en de universiteit van Wageningen. Debra gaf een hele interessante lezing en nam ons mee in de tijd van aanleg (in 2010) tot nu.

Links, de sticker op de afvalbak voor koffiedik, rechts het maandagochtend overleg met presentatie van Urbaniahoeve

Wij zijn steeds fanatieker koffiedik gaan inzamelen, de bovenburen zijn mee gaan doen, we hebben nieuwe bakken aangeschaft, de logistiek verbeterd en er is een sticker ontworpen. Bodemorganisme in de DemoTuinNoord Voedselbos is eraan verslaafd geraakt! Urbaniahoeve ziet écht een groot verschil in de kwaliteit van de opkomende beplanting, daar zijn wij dan ook erg blij mee.

Het is interessant om te zien wat er schuilt achter het groen; de wortels, bodemorganisme. In Nederland is de bodem over het algemeen erg arm (bouwrijp kwaliteit), terwijl de impact van een rijke bodem enorm is voor bijvoorbeeld het afbreken van vervuiling. Groene blaadjes zetten veel minder om als je het vergelijkt met de bodem. Ook liet Debra ons zien hoe wij in Nederland naar groen kijken en dan met name in de inrichting. Veel gras en allergie veroorzakende bomen. Eenvoudig in beheer, dat wel. Dat kan anders maar dat betekent wel anders denken en doen. Het beheer van fruitbomen bijvoorbeeld is helemaal niet ingewikkeld: pluk de vruchten en een enkele keer snoeien. Juist voor mensen uit de buurt is het leuk en lekker om dit beheer te doen. Urbaniahoeve faciliteert het proces om deze manier van beheer op gang te krijgen, verzorgt de educatie maar betrekt er ook partijen en organisaties bij die bijdragen aan de continuïteit en verantwoordelijkheid.

In een half uurtje hebben we nog veel meer geleerd; over het nut van gelaagdheid, hoe je tuinafval en karton kunt gebruiken als basis voor een rijke bodem en het effect dat leren en werken in een voedselbos heeft op jongeren die uit oorlogsgebieden naar Nederland komen. De voedselbossen zijn een fantastisch initiatief en het verhaal van Debra heeft ons geïnspireerd!

Werken bij Rijnboutt

Rijnboutt is een multidisciplinair ontwerpbureau op het gebied van architectuur, stedenbouw en landschap. Rijnboutt staat voor complexe eenvoud. We maken uitdagende stedelijke vraagstukken van de toekomst doelgericht eenvoudig en overzichtelijk.

Als je onze collega’s vraagt hoe het is om bij Rijnboutt te werken, dan worden de collega’s, de prettige sfeer, de excursies, de professionele manier van werken, de kwaliteit, de diversiteit in disciplines, en de mooie en interessante projecten op bijzondere locaties, steevast genoemd.

Lees meer…