Voormalige Citroëngarage Amsterdam komt uit de steigers.

Bouw nadert voltooiing

De transformatie van het voormalige garagegebouw aan het Stadionplein in Amsterdam wordt nu ook voor de buitenwereld zichtbaar. Het gebouw is het afgelopen jaar verscholen geweest achter een gesloten steigerconstructie met reclame doeken. Op de steiger en in het gebouw is met man en macht gewerkt aan de voltooiing van dit prachtige project.

Ingrepen en de nieuwe functies

Het rijksmonument in 1962 ontworpen door Jan Wils, als sluitstuk van zijn ensemble dat begon met de bouw van het Olympisch stadion. Binnenkort begint het aan een tweede leven. Kantoren, horeca en een prachtig dakterras zijn mogelijk geworden in het ontwerp dat Frederik Vermeesch heeft gemaakt in opdracht van Bouwinvest.

De ingrepen aan het exterieur van het gebouw worden zichtbaar nu de steiger verdwijnt. De oorspronkelijke stalen ramen zijn in ere hersteld met isolerende beglazing. De borstweringen van het hoofdvolume zijn bekleed met witte glas mozaïektegels en van de opbouw is de oorspronkelijke donkere natuursteen zichtbaar geworden. Hiermee is de compositie van Jan Wils die in de jaren ‘80 door de witkwast geweld was aangedaan is met eigentijdse middelen en respect voor het oorspronkelijke ontwerp in ere hersteld. In het interieur is zichtbaar hoe met behoud van het karakter -van het grote garagegebouw- een moderne “state of the art” kantooromgeving wordt gemaakt.

Alhoewel nog niet volledig afgewerkt geeft het een goed beeld in de richting van het eindresultaat. We kijken uit naar het eindresultaat en het moment waarop de nieuwe bewoners van het gebouw hun intrek kunnen nemen.