“Duurzaamheid is ook gewoon je boerenverstand gebruiken.”

Interview Femke Kamp, duurzaamheidsexpert

Duurzaamheid speelt een steeds grotere rol in de ontwikkeling van nieuwe bouwopgaven. Maar waar hebben we het dan over? We spreken met Femke Kamp, duurzaamheidsexpert binnen Rijnboutt.

Waarom één soort duurzaamheid niet bestaat

“Het begrip duurzaamheid is best wel ingewikkeld omdat het over zoveel aspecten gaat. Je wilt een gebouw én gezond maken én goed met energie en materialen omgaan. Maar hoe doe je dat? Nu wordt er nog te vaak alleen gesproken over het verminderen van energieverbruik of het gebruik van duurzame materialen, maar duurzaamheid gaat veel verder dan dat. Denk aan leefbaarheid, ruimtelijke kwaliteit en sociale cohesie. Mijn taak is om al die afzonderlijke aspecten zo concreet mogelijk te formuleren zodat we voor ieder ontwerp de juiste balans weten te vinden.“

Hoe iedere opgave iets anders vraagt

“Duurzaamheid is ook gewoon je boerenverstand gebruiken. Neem het gebruik van hout. In het bestek nemen we standaard op dat er FSC hout gebruikt moet worden. Dat is natuurlijk heel goed, maar wat als je bestaand hout wilt hergebruiken dat geen certificaat heeft? Dan kan het ineens niet. Zonde. Je moet bij iedere opgave kritisch blijven. Zo is bij De Hoogstraat in Rotterdam samen met de constructeur gekozen voor een donor skelet van staal. Staal heeft een grote milieubelasting, dus als je een dergelijk materiaal kunt hergebruiken, scheelt het enorm op het totaal. Dat is geen hogere wiskunde, eerder een kwestie van logisch nadenken.”

Waarom samenwerken het verschil maakt

“Een duurzaam ontwerp vraagt om een integrale benadering. Bij Rijnboutt beschikken we over een brede kennis en meerdere disciplines waardoor we verder kunnen kijken dan de vraag zelf. Zo kijken we per opgave waar de kansen liggen en ontwikkelen we een passend duurzaamheidsconcept dat handvatten biedt gedurende het gehele proces. Daarbij werken we nauw samen met gebruikers, opdrachtgevers en specialisten zodat we op ieder moment de juiste afweging kunnen maken om tot een goed gebouw te komen. Uiteindelijk is een goed gebouw per definitie duurzaam omdat het lang blijft staan.”

Meer weten? Neem contact op met onze duurzaamheidsexpert Femke