Rijnboutt verhuist: Opnieuw naar de rand van de stad

in gesprek met Renée Liefting over het afscheid van het Westerdokhuis aan het Barentszplein

Ze begon in 1991 als technisch tekenaar bij de Architectengroep, waaruit het bureau Rijnboutt uiteindelijk ontstaan is. Zevenentwintig jaar later is Renée Liefting algemeen directeur, verantwoordelijk voor de financiën, de contracten met opdrachtgevers en het ondersteunende team. Ze zag het bureau groeien, splitsen, verhuizen, fuseren, krimpen en weer groeien. En nu kondigt de tweede verhuizing zich aan: “Dit bureau is continu in beweging.”

Op een blokje hergebruikt Amerikaans grenen, waarmee de gevel van het Westerdokhuis aan het Barentzsplein bekleed is, staat de datum gestempeld: 1996. Toen verhuisden de Rijnboutt-architecten van de Prinsengracht naar dit oude overslagpakhuis voor meel. “Destijds, toen we hier vanuit de binnenstad naartoe trokken, zagen we dit als de rand van de stad,” zegt Renée Liefting. “Er waren zelfs twijfels over de buurt, er werd niet zo ver hier vandaan nog getippeld: was het wel veilig om hier ’s avonds laat weg te fietsen?”

Mijlpalen

Met de vaart van de stad ontwikkelde ook het bureau zich hier tot de huidige vorm. De architectengroep splitste zich op, er werd gefuseerd met CH Partners, het bureau ging simpelweg Rijnboutt heten en de directie werd een vijfmanschap. Het was de tijd waarin het multidisciplinaire karakter van het bureau groeide. Herbestemming werd een stevige poot, met de oplevering van The Bank in hartje Amsterdam als mijlpaal. Hiermee liet het team overtuigend zien dat historische binnenstedelijke locaties zich met de juiste aanpak heel goed lenen voor high end kantoren. In deze periode werd ook de retail-expertise ontwikkeld en uitgebouwd, met nieuwe interieurconcepten voor de Bijenkorf in alle grote steden van Nederland, de flagshipstores voor Hudson’s Bay, de herinrichting van het Amsterdamse Gelderlandplein en een heel winkelblok in de monumentale binnenstad van Leiden. Om er maar een paar te noemen.

In het Westerdokhuis werd ook de crisis overleefd. De laatste twee jaar is het bureau weer gegroeid – flink zelfs: het aantal werknemers verdubbelde naar 80 mensen. Dat heeft veel te maken met de nieuwe motor: wonen. Waren er in 2004 nog 275 woningen in voorbereiding, eind vorig jaar stond de teller op maar liefst 3750 woningen. Bij gebrek aan uitbreidingsruimte werd om de hoek een dependance bijgehuurd om iedereen een plek te kunnen geven. Ideaal vinden ze dat niet: “Het past niet bij de open manier waarop wij willen samenwerken,” zegt Liefting. “Dat moet laagdrempeliger, zonder de voordeur uit te hoeven.”

Tussen stad en haven

De nieuwe meters zijn op 10 minuten fietsen gevonden in het havengebied, net achter de Houthavens, aan de Moermanskkade. “Het leuke is dat we ons opnieuw verplaatsen richting de rand van de stad, die nu weer wat verder naar buiten ligt dan 22 jaar terug,” aldus Liefting. Geen oudbouw dit keer, maar een spiksplinternieuw pand. Het staat op de scheidslijn tussen haven en stad, in een gebied dat nog volop in ontwikkeling is. De keuze viel vanzelfsprekend op de bovenste twee verdiepingen vanwege het fantastische uitzicht over haven en stad. Vanaf het dakterras kijk je aan de ene kant uit op de silo’s en olietankers van de haven; aan de andere kant kun je in de verte de stad nog zien liggen. Liefting: “Het pionieren past bij ons, we zijn graag onderdeel van de ontwikkeling van nieuwe gebieden. We zien de stad straks weer door die grote ramen naar ons toe groeien.”

Het ontwerp is van MVSA. “Dat vonden wij eigenlijk wel fijn. Wij zijn hier met zo veel architecten, dat zou nog best lastig zijn om samen je eigen kantoor te ontwerpen.” De open, niet ál te uitgesproken architectuur met glazen gevels sprak aan. Rijnboutt tekende als eerste huurder en kreeg vervolgens de vrijheid het interieur naar hun hand te zetten. Samen met Fokkema & Partners is het nog transparanter gemaakt dan het al was, met het oog op de ‘platte’ samenwerking die het bureau nastreeft. Dat wordt bekroond met een groot auditorium dat de twee verdiepingen samentrekt en meteen een prachtige ontmoetings- en presentatieplek vormt.

Inpakken

Half augustus moeten ze over zijn. Langzamerhand is iedereen zijn bureau aan het opruimen, het grote weggooien is begonnen, de laatste hoekjes worden uitgemest. Als het goed is, wordt het allemaal nét wat ordelijker op de Moermanskkade, zegt Liefting. Ondertussen hoopt ze wel dat ze de huiselijke, persoonlijke sfeer uit het pakhuis niet achter zullen laten. “De zorgzaamheid die hier heerst, het we-doen-het-met-zijn-allen-gevoel; dat is iets om te koesteren. Het is de bedoeling dat we dat ook inpakken en meenemen.”

Lees meer over de verhuizing en het nieuwe kantoor van Rijnboutt aan de Moermanskkade

Werken bij Rijnboutt

Rijnboutt is een multidisciplinair ontwerpbureau op het gebied van architectuur, stedenbouw en landschap. Rijnboutt staat voor complexe eenvoud. We maken uitdagende stedelijke vraagstukken van de toekomst doelgericht eenvoudig en overzichtelijk.

Als je onze collega’s vraagt hoe het is om bij Rijnboutt te werken, dan worden de collega’s, de prettige sfeer, de excursies, de professionele manier van werken, de kwaliteit, de diversiteit in disciplines, en de mooie en interessante projecten op bijzondere locaties, steevast genoemd.

Lees meer…