Rijnboutt verhuist: Alle ruimte voor overleg

in gesprek met Mattijs Rijnboutt en Frederik Vermeesch over het nieuwe kantoor aan de Moermanskkade

Op het moment dat je over een nieuw kantoor gaat nadenken, wordt ook de vraag hoe je wilt samenwerken extra urgent: waar sta je voor en waar wil je naartoe? Mattijs Rijnboutt en Frederik Vermeesch, twee van de vijf architect-directeuren, vertellen hoe de ambities van het bureau vertaald zijn in hun gloednieuwe onderkomen in Haven-Stad.

Op 20 augustus gaan de deuren weer open. Aan de Moermanskkade, middenin het Westelijk Havengebied, waar pal voor de deur gigantische vrachtschepen aanleggen om hun lading lossen. Ze zitten straks hoog, achter veel glas, met een groot dakterras voor een verhelderend uitwaaimoment of een blik over de stad die langzaam dichterbij komt. De bedrijvige energie is er voelbaar, aanstekelijk zelfs, en dat is ook precies de bedoeling. De nieuwe locatie zal sowieso nieuwe energie en inspiratie brengen, zeggen de directeuren. Ze hebben het over dynamiek, interactie, professionaliteit en kwaliteit. Er is veel over gepraat in de aanloop naar de verhuizing en niet alleen door de vijfkoppige directie; alle 80 medewerkers hebben een stem gekregen.

Ambitie

“Onze ambitie is om een toonaangevend multidisciplinair ontwerpbureau te zijn en daarin steeds professioneler te worden,” zegt Frederik Vermeesch. De transparante manier waarop ze samenwerken, willen ze graag nog wat versterken, en dan liefst niet al te hiërarchisch. “We houden van complexe opgaves, voelen ons thuis in de open interactie met al die verschillende partijen. De tijd dat architecten als grote kunstenaars iconen lanceren waar iedereen vervolgens oh en ah over zegt, is nu al vrij lang voorbij.

Wij hebben onze eigen weg gevonden in dat steeds complexere werkveld door nauw en open samen te werken om met alle betrokkenen tot iets goeds te komen – uitgesproken als dat nodig is, maar dat hoeft echt niet altijd.” “We zijn er niet op uit het volgende Guggenheim in Bilbao te ontwerpen,” vult Mattijs Rijnboutt aan. “Maar een rechttoe rechtaan woonproject is ook niet onze ambitie. De uitdaging zit ’m meer in ingewikkelde transformaties, het vinden van mooie oplossingen voor stedelijke vraagstukken.”

Auditorium

Uit de sessies van het afgelopen jaar kwamen kwalificaties als ‘flexibel’, ‘inclusief’, ‘vakmanschap’ en ‘leren van elkaar’. Die hebben zich laten vertalen in het interieur van het nieuwe kantoor, dat samen met Fokkema & Partners is ontworpen. En ook daarin is de zo gekoesterde transparantie tot in de puntjes doorgevoerd.

De grootste eyecatcher bij het uit de lift stappen is in eerste instantie het weidse uitzicht, en daarna het open auditorium dat over twee verdiepingen loopt, met een grote trap alias tribune. Dat is de plek waar het bureaubrede maandagochtendoverleg, dat nu nog in de keuken plaatsvindt, naartoe verhuist. En het opent de deur naar veel meer: “We willen de buitenwereld meer naar binnen gaan halen,” zegt Rijnboutt. “Dit wordt ook een plek voor presentaties van externen, kruisbestuiving met andere disciplines, onderwijs en ontmoeting.” Dat Arcam al een verzoek heeft ingediend voor hun maandelijkse tafel, wordt toegejuicht. Het bureau wil ervoor waken zich autonoom op te stellen: “We staan middenin de samenleving. Het auditorium – het tegenovergestelde van een gesloten black box – is daar de fysieke vertaling van.”

Spontane brainstorms

Bij de nieuwe stap horen ook nieuwe overlegvormen, met namen die tot de verbeelding spreken. Pecha kucha, pressure cookers, war rooms, scrum. Vergaderen zonder tafel, in een totaal glazen ruimte, of juist in gesloten ruimtes waar je alle muren met post-its en schetsen kunt behangen. Er komt een speciale maquettekamer en een open wandkast op de werkvloer waarin het materiaal waarmee gewerkt wordt zichtbaar aanwezig is. Er zijn stilteplekken, flexplekken, ontmoetingsplekken. En wie spontaan wil brainstormen bij zijn eigen bureau, kan er via een rail in het plafond een whiteboard bij trekken. Zo wordt tegemoet gekomen aan alle behoeften en werkvormen, die al net zo divers zijn als de vijf partners zelf. Vermeesch: “We zijn allemaal verschillende ontwerpers met verschillende karakters. En ondertussen werken we – met zijn tachtigen – heel succesvol samen. Dat zal dat nieuwe kantoor als het goed is alleen maar versterken.”

Werken bij Rijnboutt

Rijnboutt is een multidisciplinair ontwerpbureau op het gebied van architectuur, stedenbouw en landschap. Rijnboutt staat voor complexe eenvoud. We maken uitdagende stedelijke vraagstukken van de toekomst doelgericht eenvoudig en overzichtelijk.

Als je onze collega’s vraagt hoe het is om bij Rijnboutt te werken, dan worden de collega’s, de prettige sfeer, de excursies, de professionele manier van werken, de kwaliteit, de diversiteit in disciplines, en de mooie en interessante projecten op bijzondere locaties, steevast genoemd.

Lees meer…