C&A-pand op Vredenburg in oude luister hersteld

Het voormalige C&A-pand krijgt haar oorspronkelijke uiterlijk terug. De natuurstenen platen met grote vierkante ramen maken plaats voor bakstenen en verticale ramen.

Dat bleek uit een presentatie van Frederik Vermeesch van Rijnboutt-architecten voor de Utrechtse welstandscommissie. De commissie kon hiermee instemmen, anders dan met een vorig plan dat naar haar oordeel teveel staal en glas bevatte.

Eigenaar Redevco schakelde vervolgens Rijnboutt in. Dat gerenommeerde Amsterdamse bureau is zeer vertrouwd met de directe omgeving: het ontwierp de renovatie van De Bijenkorf, is verantwoordelijk voor de herontwikkeling van het postkantoor aan de Neude en werkt momenteel aan de renovatie van het pand op de hoek van de Lange Viestraat en de Oudegracht. Daar was jarenlang uitzendbureau Randstad gevestigd.

Een geheel

Het oorspronkelijke ontwerp van het C&A-gebouw van Van der Laan is aan de zijde van de St. Jacobsstraat sinds vorig jaar weer helemaal zichtbaar. Vorige zomer werd daar de uit de jaren tachtig van de vorige eeuw daterende traverse weggehaald. De gevel is nu weer zoals vroeger. Rijnboutt wil die lijn doortrekken, de hoek om naar het Vredenburg zodat het gebouw meer als één geheel oogt. De bovenste etage, in gebruik bij het vergadercentrum Vredenburg, krijgt een markante, overstekende kap.

Het voormalige warenhuis staat inmiddels anderhalf jaar leeg: C&A concentreerde de verkoop in het vernieuwde Hoog Catharijne en modeketen Van Uffelen verhuisde begin dit jaar vanuit het souterrain naar Leidsche Rijn Centrum. De bedoeling is dat de Franse sportketen Decathlon volgend jaar haar intrek neemt in het gerenoveerde complex.

Woordvoerder Jack de Vreede van Redevco verwacht dat eind dit jaar met de verbouwing begonnen kan worden en het pand vervolgens tegen de zomer van volgend jaar opgeleverd wordt. Daarna is het aan Decathlon om de drie verdiepingen van de winkel in te richten.

Het voormalige C&A pand op de hoek van het Vredenburg en de St. Jacobsstraat. Rechts is de oude gevel zichtbaar die ook aan de kant van het Vredenburg in oude luister wordt hersteld. © AD

Dit artikel verscheel op 21 augustus in het Algemeen Dagblad. Lees hier het artikel terug.