Bibliotheek Neude krijgt vijf permanente kunstwerken

De opening van de nieuwe Centrale Bibliotheek van Utrecht in het voormalig postkantoor aan de Neude nadert; vanaf half maart heeft de stad er een omvangrijk publiek gebouw bij. De bibliotheek heeft vijf Utrechtse kunstenaars en ontwerpers gevraagd een permanent werk voor het gebouw te maken.

Het uit 1924 stammende gebouw aan de Neude ondergaat een transformatie naar ontwerp van Rijnboutt. Het voormalige postkantoor gaat de Centrale Bibliotheek huisvesten, waarvoor Zecc Architecten het interieur ontwerpt. De voormalige expeditiezijde aan de Oude Gracht krijgt een uitbreiding en geeft toegang tot onder meer winkels en horeca.

Tijdelijke en permanente hedendaagse kunst

Als de bibliotheek 13 maart de deuren opent heeft Utrecht er meteen een publieke ruimte van 9.500 m2 bij. Alsook “een plek om bijzondere hedendaagse kunst te bezichtigen”, laat de Bibliotheek Utrecht weten, door middel van tijdelijke tentoonstellingen en permanente kunstopdrachten.”

Voor permanente kunstwerken in het gebouw zijn vijf Utrechtse kunstenaars en ontwerpers – zowel landelijk of internationaal bekend, als vers talent – uit verschillende disciplines uitgenodigd. Daarbij was de opdracht een werk te maken dat uitgaat van de architectuur en de nieuwe functie van het gebouw als Bibliotheek Neude. Het gaat daarbij om Maarten Baas, Jan Willem Deiman, Frank Halmans, Daan Paans en Jop Vissers.

Lees het volledige artikel van Architectenweb