Virtueel projectbezoek Up Mountain

i.s.m. Bouwen met Staal en IMd

Bouwen met Staal organiseerde vandaag een virtueel projectbezoek aan Up Mountain. Joost Verheus - senior projectcoördinator en kwaliteitscoördinator bij Rijnboutt - vertelt in deze uitzending samen met Paul Noomen - projectleider en register constructeur bij IMd - over het ontwerp, de constructie en de uitvoering.

Over Up Mountain

In opdracht van gebieds- en vastgoedontwikkelaar AM wordt momenteel druk gebouwd aan Up Mountain: een appartementengebouw, bovenop een vernieuwde parkeergarage en naast het getransformeerde warenhuis van de voormalige Hudson’s Bay in het stadshart van Amstelveen. Rijnboutt tekent voor het ontwerp van het driedelige nieuwbouw- en renovatieproject, waarvan UpMountain de bekroning vormt.##

Het woongebouw wordt uitgevoerd in een stalen hoofddraagconstructie met kanaalplaatvloeren rondom een betonnen kern. Binnen deze ruimtelijke structuur worden de 45 appartementen als doosjes in de doos ingevoegd, volgens het bekende Habraken-principe van scheiding van drager en inbouw. Hierdoor zijn de woningen volledig vrij in te delen en af te werken en in de toekomst eenvoudig aan te passen.

Up Mountain kan bovendien de boeken in als voorbeeld van binnenstedelijk bouwen met minimale aanspraak op schaarse bouwgrond. Het zevenlaagse casco staat letterlijk op het dak van een nieuwe parkeergarage. Deze Q-Parkgarage heeft ruime parkeervakken voor 450 auto’s, toegankelijk via comfortabele hellingbanen. Ventilatie, doorzicht en een voorbeeldig aanzicht komen voor rekening van de gevels: driedimensionaal geperforeerde aluminiumpanelen op een stalen achterconstructie.

Vanaf verschillende niveaus biedt de parkeergarage toegang tot het naastgelegen warenhuis. Dit voormalig V&D-pand is omgevormd van een gesloten bastion tot een uitnodigend winkelgebouw door het oorspronkelijke betonskelet met cassettevloeren te strippen en te voorzien van nieuwe transparante gevels.

Met ruime, omgaande balkons en een schakering aan grote terrassen verheft Up Mountain zich als een dynamisch bergdorp boven het winkelgebied. De terrassen zijn ontstaan door aan de zonnige zuidzijde de gevels trapsgewijs terug te leggen. De plastisch vormgegeven balkonranden en gevelkolommen bewaken de verwantschap met de nieuwe omhulling van het warenhuis. Het is een van de voorbeelden van afstemming in detaillering waarmee we de drie onderdelen woongebouw, warenhuis en parkeergarage, hoe verschillend ook in functie en karakter, bijeenbrengen tot een logisch ensemble.

Behalve een weids uitzicht over Amstelveen beschikken de woningen over een eigen afgesloten parkeerdek boven op de parkeergarage. Vanuit de parkeergarage is het parkeerdek te bereiken via een aparte hellingbaan. Elke woning krijgt standaard één plek op het dek. In de onderliggende openbare garage zijn extra plaatsen te huren.

Boven de parkeerdeklaag biedt Up Mountain zes woonlagen met in totaal 45 appartementen, verdeeld in 17 woningtypen. Ze variëren in grootte van zo’n 80 m2 tot bijna 400 m2. Grote gemene deler is de flexibiliteit. De inbouw en afbouw van de woningen zijn onafhankelijk van de draagconstructie van het gebouw. Hierdoor zijn de appartementen naar individuele woonwensen in te delen en af te werken en desgewenst in de toekomst te wijzigen. Ook het samenvoegen of splitsen van appartementen is mogelijk. Op hun beurt hebben deze aanpassingen geen effect op het casco dat daarmee een lange economische levensduur tegemoet kan zien.

De ‘optop’ wordt opgetrokken rondom een betonnen kern die vanaf de begane grond doorsteekt naar de bovenste laag 13. De kern gaat plaats bieden aan de lift, maar tijdens de bouw biedt het onderkomen aan de liftkraan. Om aan te sluiten op het stramien van de onderliggende parkeergarage (10,3 x 15 m) zijn de onderste twee lagen van Up Mountain uitgevoerd als overgangsconstructie van stalen vakwerken die 15 m overspannen. Op de vakwerken rust de constructie van het woongedeelte: een staalskelet met kanaalplaatvloeren. Stabiliteit wordt ontleend aan de betonnen kern, samen met enkele stalen verbanden en raamwerken in de gevel.

In het hart van het woongebouw komt over de volle hoogte een atrium dat alle woningen ontsluit. Het glazen atriumdak levert het daglicht dat het (tijdelijk) verblijf in deze collectieve verkeersruimte wordt veraangenaamd. Aan het buitenplein krijgt het woongebouw nog een eigen entree voor aflevering van boodschappen en goederen.

Meer op Bouwen met Staal