P23 wint hoofdprijs van de Stichting Lebendige Stadt

Rijnboutt Van der Vossen Rijnboutt heeft met de parkeergarage P23 in Amsterdam Zuidoost (Bijlmermeer) de “Stiftungspreis 2007 – Sensibles Parken in der Stadt” gewonnen.

P23 in het donker, de trappenhuizen werken als bakens

Jaarlijks bekroont de Duitse Stichting “Lebendige Stadt” – ieder jaar in een andere categorie – projecten in steden en gemeenten, die op een speciale manier Best-Practice-Character hebben en die ter navolging zijn aan te bevelen.

„Sensibles Parken in der Stadt“ was het onderwerp van dit jaar. Voor de met € 15.000 gedoteerde prijs kwamen 70 inzendingen binnen. Er is gezocht naar projecten die gekenmerkt worden door een innovatieve vormgeving of innovatief concept.

Inrit met bedrukte speedgates

Naast financieel voordelige oplossingen richtte de interesse van de jury, onder voorzitterschap van Hermann Henkel (tevens raadsman van het architectenbureau HPP in Düsseldorf), zich met name op ecologische aspecten.

P23 reageert onder andere op het actuele debat over parkeren in de stedelijke context. Hierbij wordt met name aandacht geschonken aan onderwerpen als comfort en veiligheid. Tevens worden ecologische en esthetische oogpunten steeds belangrijker zodat creatieve oplossingen meer dan ooit zijn gevraagd.

De prijs wordt feestelijk uitgereikt aan Bart van der Vossen in het parlement van de deelstaat Schleswig-Holstein te Kiel door de premier van de deelstaat Harry Peter Carstensen op 04 december 2007.

In de stichting “Lebendige Stadt” hebben zich voor het eerst in Duitsland vooraanstaande personen verenigd uit cultuur, wetenschap, politiek, economie en media om samen de culturele diversiteit van de Europese steden te bevorderen.

Voor meer informatie zie de stichting Lebendige Stadt en het hieronder bijgevoegde artikel “Parkraum der Zukunft” in het Duitse Dagblad Frankfurter Allgemeine Zeitung/FAZ van 30 November 2007.