Lichte kleuren voor het interieur plus een prachtig uitzicht

In het eerder door ons bureau ontworpen winkelgebouw aan het van Heekplein te Enschede is het ontwerp gemaakt voor de inrichting en afwerking van de winkelfuncties ‘achter de schermen’ van de Bijenkorf.

Zicht in de vide
Plattegrond 2e verdieping

Ook is in samenwerking met Virgile and Stone Associates Ltd uit Londen het ontwerp gemaakt voor de bouwkundige afwerkingen van de voor publiek toegankelijke winkelruimten, zoals de entreepartijen, het publieks-trappenhuis, de centrale vide met daarin de roltrappen, de toiletgroepen, de vloerafwerkingen en de plafonds in de winkel en dergelijke. De hoofd- en zijentree van de winkel, respectievelijk aan het van Heekplein en aan de Verlengde Zuiderhagen, zijn gesitueerd in grote zinken erkers, waarin glazen puien voorzien van ‘honingkleurig’ glas zijn geplaatst. Bovendien is de hoofdentree aan het van Heekplein voorzien van verdiepingshoge glazen tourniquets.

Hoofdentree
Doorsnede over vide, roltrappen en shedkap
Roltrappen

In het hart van de winkel ligt een half-ronde vide, waarin de roltrappen liggen. De vide wordt door een shedkap in het dak voorzien van natuurlijk licht. Om een zo transparant mogelijk beeld te realiseren zijn de balustrades in de vide uitgevoerd als 3 cm dikke, gelaagde glasplaten. Op de tweede verdieping, zwevend in het overstek boven de hoofdentree ligt het café de B. Hier wordt geprofiteerd van een prachtig uitzicht over het nieuwe van Heekplein, ontworpen door West 8 en OKRA landschapsarchitecten. Op deze manier wordt optimaal gebruik gemaakt van het op de hoek van het gebouw gelegen dakterras en het grote panoramavenster in de voorgevel.

Raamomkadering
De glazen toren met het kunstwerk van Rudi van de Wint vanuit personeelseetzaal
Het café de ‘B’ op de 2e verdieping aan het Heekplein

Op de tweede verdieping zijn ook de meeste ondersteunende functies van de winkel gesitueerd, zoals de kantoren van de filiaalmanager en de administratie, de personeelseetzaal en de toilletgroepen voor klanten en personeel. De personeelseetzaal is ook bedoeld als representatieve ruimte ten behoeve van bijvoorbeeld bedrijfspresentaties, en is hierom voorzien van een veelkleurige daglichtkap. In het ontwerp van het interieur zijn de kleuren zo licht mogelijk gehouden: witte plafonds, een lichte vide, en lichte, crèmekleurige marmercomposietvloeren, uitgevoerd in drie verschillende tinten om de routing binnen de winkel te duiden.

Het café de ‘B’ op de 2e verdieping
Personeelseetzaal op de 2e verdieping