Marktgarage Geleen wint Vexpan Parkeergarage Award

Guido van Woerkom, hoofddirecteur van de ANWB heeft met een genuanceerde speech waarin hij op het actuele onderwerp van de parkeerdruk in de woonwijken en in de binnenstedelijke centra inging, op 31 maart 2009 de vakbeurs ParkeerVak in de Brabanthallen te ’s-Hertogenbosch geopend. Tevens is tijdens de opening de winnaar van de Vexpan Parkeergarage Award 2009 bekend gemaakt. Van de vier genomineerde inzendingen voor de beste recent opgeleverde parkeergarage is de Marktgarage in Geleen bekroond. De overige genomineerden waren de Parkeergarage St. Antonius Ziekenhuis Nieuwegein, de parkeergarage De Cope in Utrecht en de parkeergarage Worldforum in Den Haag. De Marktgarage is onderdeel van het masterplan voor het nieuwe stadshart van Geleen eveneens ontworpen door Rijnboutt Van der Vossen Rijnboutt. Opdrachtgever van de Marktgarage is Hoogveld BV, een samenwerkingsverband van 3W Vastgoed bv (Maastricht) en Bouwontwikkeling Jongen (Landgraaf), de garage is uitgevoerd door Aannemersbedrijf Jongen bv. De exploitant van de garage is de Gemeente Sittard-Geleen. De uitgangspunten en het ontwerp zijn hieronder nader toegelicht.

Prijsuitreiking: v.l.n.r. G. van Workom, R. Liefting, juryvoorzitter L. Prikken
Parkeerniveau met roltrap en markthal

Voorgeschiedenis: op 1 januari 2001 zijn Born, Geleen en Sittard samengevoegd tot één gemeente, te weten Sittard-Geleen. Bij de samenvoeging is bepaald dat de bestaande karakteristieken van beide gemeenten behouden blijven en versterkt worden. Geleen is van oudsher een stad met een goed bereikbaar centrum en daardoor aantrekkelijk als service- en winkelstad voor de hele regio. Rijnboutt Van der Vossen Rijnboutt heeft een stedenbouwkundig plan voor het centrum van Geleen gemaakt waarin een goed bereikbare ondergrondse parkeergarage onder het nieuwe stadshart een belangrijk onderdeel vormt.

Situatie stadshart Geleen met de markt

Context: het nieuwe stadshart van Geleen is in november 2009 officieel geopend. Het bestaat uit twee woon-winkelgebouwen (Hendriks Schulten Architecten en MH1 architecten) en een marktplein (Vandehoek Coenegracht + Kromwijk) waaronder zich de parkeergarage bevindt, ontworpen door Rijnboutt Van der Vossen Rijnboutt. De Marktgarage voorziet in 415 parkeerplaatsen, waarvan 139 stallingsplaatsen en 276 openbare parkeerplaatsen. Beide woon-winkelgebouwen hebben stijgpunten en bergingen die vanuit de parkeergarage bereikbaar zijn. Het dek van de parkeergarage is zodanig ontworpen dat het de markt en de jaarlijkse kermis kan huisvesten.

Plattegrond van de Marktgarage

De Marktgarage: uit het ontwerp van de parkeergarage kwam een markthal voort, die is opgenomen in het winkelgebouw van Hendriks Schulten Architecten. De markthal functioneert als een entreehal die midden in de parkeergarage is geplaatst en daardoor de verbinding maakt tussen de parkeergarage, het marktplein en het nieuwe winkelcircuit van het centrum.

De markthal met directe verbinding naar de Marktgarage

De markthal is transparant ontworpen zodat er veel daglicht naar binnen komt. De garage is door de koppeling aan de markthal helder en overzichtelijk geworden. De bergingen zijn geplaatst aan de schuine zijden van de bovengelegen woon-winkelgebouwen. Hierdoor is een ruimte ontstaan die optimaal en overzichtelijk benut kan worden voor de orthogonale indeling van de parkeervakken. Door in de markthal alle stijgpunten (lift, trap en twee tapis roulants) en een beheerdersruimte op te nemen zijn alle voorzieningen ten behoeve van de bezoekers van het nieuwe Stadshart op een mooie ruimtelijke manier gebundeld. De inrit van de parkeergarage is geplaatst in de Annastraat en ligt daarmee ook gunstig voor de verdere ontwikkelingen in het centrum.

Doorsnede van het complex

De Marktgarage in het nieuwe Stadshart van Geleen bevordert de bereikbaarheid van Geleen en versterkt hiermee het karakter van de stad.

Hier meer informatie over Vexpan en de ParkeerVak.

Blik in de Marktgarage