De stadhouder bij de stadsentree opgeleverd

Op het kruispunt van de Europaweg en de Koningstadhouderlaan is in opdracht van Bemog projectontwikkeling bv voor Vesteda een nieuw woongebouw met de naam DE STADHOUDER gerealiseerd. De sleuteloverdracht heeft plaatsgevonden op 26 maart 2009. Het complex maakt deel uit van de ontwikkelingen die nu en ook de komende jaren gaan plaatsvinden langs de Europaweg.

Het appartementencomplex bij het stadsentree aan de Europaweg

Vanaf het eerste schetsontwerp is ingezet op een hoge kwaliteit van de (semi-)openbare ruimte rond de gebouwen. Zo is het idee ontstaan om het stadsbalkon en de twee tuinen te maken, die door de bewoners gemeenschappelijk gebruikt kunnen worden. Het stadsbalkon functioneert als een plek voor ontmoeting, gemeenschappelijke activiteiten of als verlengstuk van de buitenruimte van de woning.

Het stadsbalkon

De 90 appartementen in De Stadhouder zijn verdeeld over vier torens, waarbij twee van deze torens één bouwvolume vormen. Op de hoek van de Koning Stadhouderlaan en de Hoge Dries worden bewoners en bezoekers ontvangen door een ruime entreehal. Vanuit deze entree komt men in een atrium, dat wordt aangelicht door een glazen kap.

De entreehal

Voor ieder appartement is in de parkeergarage een parkeerplaats beschikbaar. De toepassing van grote overspanningen heeft geleid tot weinig kolommen. Samen met de ruime maatvoering is de parkeergarage daardoor zeer comfortabel. Ook zijn in de garage parkeerplaatsen voor bezoekers opgenomen.

Interieur met blik op het stadsentree aan de Europaweg

Alle appartementen hebben een vrije verdiepingshoogte van 2.75 m., zijn voorzien van vloerverwarming en kennen een hoog afwerkingniveau. Om rekening te houden met de individuele woonwensen van de bewoners is er een ruime variatie aan verschillende woningtypen gemaakt. De appartementen variëren in grootte van 80 m² tot 135 m².

In het ontwerp van de plattegronden is gekozen voor een ruimtelijke opzet met een ruime maatvoering. Iedere woning beschikt over een grote buitenruimte.

Balkon met geluidsweering

De gevels zijn gemaakt van licht glanzende, paarsblauwe baksteen die De Stadhouder een robuuste en chique uitstraling geven. De glanzende toplaag reageert sterk op veranderende lichtomstandigheden. Het gebouw krijgt hierdoor op verschillende moment een wisselende uitstraling.

Langs de Koning Stadhouderlaan zijn serres gemaakt, die als glazen doosjes aan de gevel hangen. De serres kunnen aan de straatzijde volledig geopend worden door middel van vouwpuien. Op deze manier is een oplossing gevonden voor de geluidsbelasting door autoverkeer. Ook de balkons aan de noordzijde zijn tegen het geluid van het verkeer afgeschermd met schermen van metselwerk en glas.