Nieuwe ‘stadspoort’ Apeldoorn gereed

De nieuwe stadsentree, links de Stadhouder, rechts Univé

Apeldoorn heeft recent een nieuwe stadsentree gekregen: op de hoek van de Europaweg en de Koning Stadhouderlaan is het appartementengebouw de Stadhouder opgeleverd en aan de overzijde van de Europaweg is kort geleden ook het hoofdkantoor van Univé geopend. Tezamen vormen ze een nieuwe stadspoort, waarlangs men het centrum van Apeldoorn binnenrijdt.

De Stadhouder, hoofdentree

Stedenbouwkundig is de nieuwe stadspoort voor Apeldoorn een belangrijke ontwikkeling, die vorm heeft gekregen door twee architectonisch bijzondere complexen: één voor wonen in het luxe huursegment (Vesteda) en één voor werken in een bijzondere kantooromgeving met het hoofdkantoor van Univé.

Het hoofdkantoor van Univé, oostgevel

De complexen zijn familie van elkaar door de terughoudende expressieve architectuurtaal en de toepassing van een prachtige paarsblauwe baksteen, die bij wisselende lichtomstandigheden subtiele kleurverschillen toont.

Langs de Koning Stadhouderlaan bij nacht

De regionale krant de Stentor heeft op 25 juli 2009 een uitgebreid artikel aan de Stadhouder, en de ontwikkeling eromheen gewijd, die hier onder te downloaden is.