De openbare ruimte als oorspronkelijk uitgangspunt

Het stadscentrum van Amstelveen was voorheen een groot en ruimtelijk gebied gebouwd in Amerikaanse stijl daterend uit de jaren 60. Toen in de jaren 70 dat het gebied steeds minder aan de eisen van de tijd voldeed , begon de gemeente Amstelveen te denken aan herontwikkeling van dit gebied.

Geen enkel plan kwam tot uitvoering totdat bij een ontwerpwedstrijd in 1991 de inzending van projectontwikkelingsbureau MAB met architect Ellerman won.

Situatie 1991

Het stadshart zal tegen 2006 geheel herontwikkeld zijn. Door haar oorspronkelijke ruimtelijke opzet zullen geen bestaande gebouwen worden gesloopt. In plaats daarvan zal een opeenvolgende verdichting van de bebouwing worden gerealiseerd. In de loop van dit meest grootschalige stadcentrum herontwikkelingsproject van Nederland zal een nieuw multifunctioneel stedelijk centrum worden gecreëerd, bestaande uit het Cobramuseum, een bibliotheek, een culturele zone, ‘s lands grootste winkelcentrum, twee stadspleinen, een parkeergarage, restaurants, kantoren en appartementen.

Woningen en winkels Rembrandthof

De openbare ruimte, één van de oorspronkelijke uitgangspunten van het plan, zal als zodanig nader gedefinieerd worden met een toegevoegde intieme atmosfeer. Diversiteit en praktische en culturele waarden zijn de sleutelwoorden van het project waarvoor Atelier Quadrat het masterplan heeft ontworpen.

Maquette westelijk plandeel

Kees Rijnboutt is de supervisor van het grootschalige project dat in twee fases uitgevoerd wordt. Allereerst het westelijke deel van het stadscentrum met zijn culturele en commerciële functies. Vervolgens het oostelijke gedeelte met het nieuwe stadspark, handelsplein en appartementencomplex. De supervisor selecteerde samen met de gemeente en MAB de architecten en elk deelproject werd eerst na hun selectie toegewezen aan de verschillende architecten.

Situatie 2003

Gedurende een reeks workshops met alle participanten werden de plannen van de architecten uitgewerkt en goedgekeurd. Kees Rijnboutt coördineerde de ontwerpen en droeg er zorg voor dat deze resulteerden in een harmonieus stedelijk complex.

Schets workshop