Nachtegaal

Woonpark Nachtegaal in Rotterdam is verrezen op de locatie waar flatblokken stonden van kort na de oorlog. Destijds waren ze een praktische bijdrage aan het oplossen van de woningnood. Maar vijftig jaar later voldeden de kleine woningen niet meer aan de huidige woonwensen. Renovatie en het samenvoegen van appartementen bleek ingewikkeld en kostbaar. Samenvoegen zou bovendien woningen opleveren met slechte plattegronden. Daarom besloot het Woningbedrijf Rotterdam (WBR) tot sloop en vervangende nieuwbouw.

Nachtegaal bestaat uit een complex met 60 seniorenwoningen (De Albatros, huur), 40 luxe koopappartementen en 34 eengezinswoningen (koop). De keuze voor een combinatie van koop- en huurwoningen in Woonpark Nachtegaal was niet alleen ingegeven door het motief om de seniorenappartementen in De Albatros betaalbaar te houden, maar ook om woonruimte te verschaffen aan starters en mensen met middelhoge en hogere inkomens.

In De Albatros, het seniorencomplex, is een appartement op de begane grond ingericht als gemeenschappelijke ruimte voor de huurders. Zij kunnen verder gebruik maken van voorzieningen van zorgcentrum De Nachtegaal, zoals een winkeltje en een maaltijdservice. De centrale ruimte bestaat uit een overdekte buitenruimte waarin zitjes, grote schemerlampen en decoratieve subtropische bomen zijn geplaatst.

De nieuwbouw is tussen de gespaarde grote bomen gebouwd, waarmee al direct een kwalitatief woonmilieu ontstond. De gerichtheid op het nabijgelegen Zuiderpark en de variatie van groene ruimten is van hoge waarde.