Geïnspireerd op havengebieden in vorm en materialisatie

Het project Havenkwartier maakt deel uit van een door de gemeente Den Haag ingezette grondige aanpak van de Scheveningse haven, waarbij een combinatie gezocht wordt van werken, wonen en recreatie. Ook in dit project worden deze drie activiteiten gecombineerd.

Sfeer aan de haven

Het gebouw is gerealiseerd op een circa 7.400 m2 groot kavel waar vroeger de Rijks Automobiel Centrale gevestigd was. Deze locatie ligt tegenover de voormalige visafslag en wordt omsloten door de Dr. Lelykade, de Menninckstraat, de Koppelstokstraat en de Datheenstraat.

Situatie

Aan de Dr.Lelykade bevindt zich over de volle lengte van het plan en zogenaamde arcade waaraan een restaurant, vier commerciële ruimtes, de hoofdentrees van de woningen en een bouwmarkt zijn gelegen. In het hart van het plan bevindt zich een parkeergarage en bergingen.

Luchtfoto lokatie

Boven de arcade zijn twee woonlagen met appartementen gerealiseerd, waarboven vier afzonderlijke woontorens geplaatst zijn. Hierdoor wordt het beoogde programma van 68 appartementen gerealiseerd, terwijl er toch een zekere mate van doorzicht gewaarborgd blijft. Aan de Koppelstokstraat bevinden zich 13 stadswoningen. Deze woningen zijn via een afsluitbare carport en een bovenliggend terras geschakeld. Op de begane grond beschikken de woningen over een werkruimte die dienst kan doen als atelier, praktijk of kantoor.

Tweede verdieping
Vijfde verdieping

Op het dak van de bouwmarkt en de parkeergarage is een tuin aangelegd waarlangs men de toegang heeft tot de appartementen. Tevens grenzen de buitenruimten van zowel de stadswoningen als de appartementen van de eerste woonlaag aan de daktuin. De tuin, ontworpen door dr. ir. Lodewijk Baljon, zal worden ingericht als een duinlandschap met onder andere zand- en schelpenduinen, helmgras en lavendelstruiken.

Foto havenkant
Wonigen aan het achtergebied

In vorm en materialisatie is het project geïnspireerd op havengebieden, waar men stoere, stevige gebouwen aantreft, met een eenvoudige detaillering en eerlijke materiaalkeuze.

Aansluiting op bestaande weefsel
Ontsluiting woningen