Huygens

Als vervanging van het oude Huygens-lyceum is een nieuw wooncomplex met bijna 200 woningen gerealiseerd, bestaande uit een samenstel van verschillende volumes. Met een toren aan de Jan van Galenstraat en laagbouwwoningen aan het binnenterrein past het blok naadloos in de buurt. De inrichting zorgt ervoor dat de omgeving kan meeliften en naar een hogere, stadse kwaliteit van het woonmilieu wordt gebracht.

De daktuin ligt op een tweelaagse, deels bovengrondse garage. De houten gevel hiervan is een voorbode van de sfeer van de garage, waar houten vlonders en privacyschermen een uitwerking van zijn. De stoere bakstenen buitenkant van het complex krijgt daardoor een warm en tastbaar interieur. Daar draagt de beplanting ook sterk aan bij. Grote plantvakken, iets verhoogd gelegen ten opzichte van de loopstroken, bevatten gras en borders van kleurrijke borders. Daarbij staan er kleine bomen in boombakken op het dek.

Vanwege de grote bebouwingsdichtheid is de binnentuin ook een belangrijke rustige ontmoetingsplek voor de bewoners. In het bredere deel van het gebied is daarom een pleintje gemaakt, waar banken staan, speelvoorzieningen en een trapverbinding naar de garagelaag eronder. In het gat naar de garage staat een grote boom.