Zilveren Kruis Noordwijk

Het op een landgoed gebouwde hoofdkantoor van het Zilveren Kruis is gefaseerd uitgebreid en deels vervangen door nieuwbouw. Dit ging gepaard met de renovatie van de landschapsstructuur van het landgoed. Om de uitbreiding en renovatie mogelijk te maken, is het parkeren uitgeplaatst naar een ander terrein nabij het gebouw gelegen. Dit nieuwe parkeerterrein voor ca. 200 auto’s ligt ook in de landgoederenzone van Noordwijk, een groenstrook met enkele stedelijke voorzieningen.

Om deze reden is het parkeerterrein opgevat als een reeks kleine landgoederen, groene kamers langs de Gooweg. De ruime beschikbaarheid van grond zorgde ervoor dat het parkeerterrein landschappelijk aantrekkelijk kon worden. Vier gebieden, door hagen omgeven, liggen aan een licht gebogen entreeweg. Deze weg wordt begeleid door een kleurrijke beplantingsborder en een met rozen beklede pergola. Tussen de parkeervakken liggen brede rozenvelden, en tussen de auto’s staan, willekeurig verstrooid, berken. De rozenvelden bieden uitzicht op het bollenlandschap, de parkeervelden zijn besloten door een aan de pergola verwant scherm.

Het entreegebied van het nieuw gebouwde hoofdkantoor is een brede beplantingsbak op twee niveaus. Lavendel op het hoge niveau, en geometrisch geplante buxusbollen in zwart grind op het lage niveau, vormen samen een voorgebied bij het helderwitte kantoorgebouw.