Variatie binnen eenheid

Het project de vette knol bevindt zich binnen het beschermd stadsgezicht van Enkhuizen en is gelegen in de nabijheid van de binnenhaven en het Snouck van Loosenpark. Oude foto’s tonen pakhuizen en handelspanden op deze plek.

Luchtfoto Enkhuizen met locatie in rode stippellijn

Op de lokatie zullen in totaal 90 woningen gebouwd gaan worden, door 3 architecten:

Marjan van der Waals, Jan Rietvink en de architectengroep.

Situatie

Het plan van de architectengroep betreft de bouw van 50 appartementen, waarvan 15 grondgebonden en 35 ontsloten via de portiek. De woningen variëren in grootte van 65 tot 170 m2, met 2 tot 4/5 kamers. Parkeren vindt plaats half verdiept, onder het bouwblok. Nagenoeg alle woningen hebben zowel oriëntatie op De Vette Knol als op het binnenterrein.

Voorgevel
Gevelaanzicht

De uitstraling van het bouwblok is die van een massieve straatwand uitgevoerd in metselwerk.

Er worden 4 verschillende steensoorten toegepast in een roodbruine kleur. Door de voornamelijk verticale raamopeningen op verschillende posities in het metselwerk gedetailleerd, en een aantal grote, verdiepinghoge vierkante erkerkozijnen, krijgt deze gevel een mooie ritmische geleding.

Achtergevel
Detaillering raamopeningen

Aan de zijde van het binnenterrein wordt de plastiek en verticale geleding van het complex zichtbaar gemaakt door het meanderen van de gevel. Deze gevel is van walsblank aluminium met daarin grote, horizontaal georiënteerde raamopeningen op het zuiden. Buitenruimtes zijn aanwezig in de vorm van terrassen en balkons. De plint van het gebouw is weer van metselwerk.

Plattegrond begane grond
‘tussen de bomen’

Door de variatie in afzonderlijke daken, er zijn zowel zadeldaken als ronde daken en een enkele mansardekap aanwezig, vindt er een geleding van het blok plaats en is er tevens een verwijzing naar het (beschermd) stadsgezicht van Enkhuizen. De zadeldaken zijn bekleed met pannen, de ronde daken hebben een aluminium bekleding.