Utrecht Maarschalkerweerd

De oostkant van Utrecht kenmerkt zich door een bijzondere lappendeken van stadswijken, landschapselementen en recreatiegebieden. Daardoor neemt de druk op het gebied erg toe. Die druk is soms zo sterk dat ingrijpen nodig is. Landgoed Amelisweerd bijvoorbeeld heeft te maken met toenemende slijtage en afname van kwaliteit.

Om dat proces te keren, maar tegelijk de stijgende recreatieve vraag het hoofd te bieden, is een masterplan gemaakt voor het Maarschalkerweerd, het gebied dat tussen de binnenstad en Amelisweerd als opvangplek moet dienen. Maarschalkerweerd kent een fraaie combinatie van natuur en cultuur, georganiseerde en spannende sport, en nieuw en oud landschap. De Kromme Rijn, verdedigingswerken/forten en oude lanen bieden de basis voor een op de ecologie gebaseerd recreatielandschap. Hierin liggen de voetbalvelden van FC Utrecht (sportpark Zoudenbalch) en de hockeyvelden van Kampong als landgoederen. Brede groen-blauwe zones met een keur aan bijzondere voorzieningen en geconcentreerde parkeerplaatsen creƫren de basis voor Maarschalkerweerd als plek voor actieve recreatie.

Van het Masterplan zijn de transformatie van de Kromme Rijn naar een meer natuurlijke rivier en de omvorming van sportpark Zoudenbalch naar een natuurlijker en meer ontspannen sportpark, inmiddels uitgevoerd.