Rechtbank Utrecht

Ontwerp buitenruimte

De concentratie van de rechterlijke macht op één plek in Utrecht is vorm gegeven in een samenstel van oude en nieuwe gebouwen, aaneen geregen door een 130 meter lange glazen corridor. De gebouwen omsluiten en begrenzen enkele tuinen en pleinen die zowel op stadsniveau als verhoogd zijn gelegen. Met de buitenruimtes is een aangenaam werkklimaat gerealiseerd op deze dichtbebouwde plek.

Het ontwerp is ook gebaseerd op de omkering van de locatie waarbij de groene voorzijde naar de binnenstad niet de entreezijde is. Grote bomen in het gras en monumentale gebouwen zijn in een lijst gevat die deels bestaat uit een sculpturaal hekwerk erom. De nieuwe entreezijde heeft een monumentaal plein met een brede trappartij naar de ingang. Het plein is omgeven door oude en nieuwe gebouwen en gelegen aan een hoofdroute naar het centraal station van Utrecht. De verknoping met de stad was één van de belangrijke uitgangspunten.