Zaandam centrum

De hoofdwinkelstraat van Zaandam was ooit een gracht, en daarna als Gedempte Gracht een autoweg. De kleine pandjes erlangs huisvestten steeds grotere winkels, en zo groeide de verkeersdruk mee. Door de voortgaande groei van Zaandam was een vernieuwing van het winkelgebied eind jaren ’80 aan de orde. Deze vernieuwing bestond uit drie elementen: de bouw van een grote winkelpassage, de opwaardering van de omgeving van de Dam en de transformatie van de Gedempte Gracht naar een winkelpromenade voor voetgangers.

Doordat de Gedempte Gracht veel te breed is om als hoogwaardig winkelgebied te functioneren is een ontwerp gemaakt met een reeks grote paviljoens in de ruimte. De paviljoens, twee-een-twee geschakeld, creeren in de grote ruimte van de Gedempte Gracht een reeks van straatjes, steegjes en intieme pleintjes, waardoor het winkelgebied in één keer een nieuw imago kreeg. Elk pleintje heeft een eigen programma: verblijven, spelen, ontmoeten, water, evenementen.

De paviljoens zijn in samenhang met de straatruimte ontworpen: lichte structuren met mooie materialen en een flexibele indeelbaarheid. Groot genoeg om drie voorkanten te hebben, en sterk gericht op de bijdrage aan de levendigheid van de pleintjes.

Het ontwerp was gemaakt om circa 10 jaar te blijven, totdat het nieuwe centrum van Zaandam gestalte zou krijgen. Dat was in 1993. In de nieuwe gemeentelijke plannen wordt het einde van ons project voorzien in 2011.