Begraafplaats Zoetermeer

Als onderdeel van het eveneens door CH&Partners ontworpen Westerpark in Zoetermeer, is de begraafplaats als stedelijk element ingevoegd. Zoals alle elementen in het stadspark is de begraafplaats geen eiland in het park, maar dringt het park aan alle kanten de begraafplaats binnen. Natuurlijk is de begraafplaats wel een afgesloten gebied, maar vergezichten reiken ver het stadspark in.

In het ontwerp is gebruik gemaakt van door ophoging gemaakte hoogteverschillen. Dit versterkt de ruimtelijkheid. Rondom het open midden dat parkachtig is ingericht, liggen de besloten grafvelden, de urnenwanden en een plein waarin grafstenen de verharding vormen zoals op oude begraafplaatsen gewoon is. Het landschap is nadrukkelijk aanwezig om rust en contemplatie te brengen. Bewegend water en kleurrijke en geurende beplanting spelen overal een belangrijke rol.