Siemens Zoetermeer

Op een terrein van 13,5 ha langs de rijksweg A12 in Zoetermeer is het bedrijvencentrum Siemens gebouwd: een afgewogen compositie in staal, aluminium en glas, ontworpen door het architectenbureau van Siemens München, met een grote hoeveelheid buitenruimte. Grote delen van deze buitenruimte zijn verhard, in een detaillering die in het verlengde van het gebouw ligt. De tuin onttrekt zich aan de strakke lijnen van het gebouw en verbeeldt een eigen verhaal. Kleur en beweging, verschillen in plekken, ritmes en vloeiende lijnen, verandering in de tijd, het zijn de middelen waarmee de tuin het complex verrijkt.

Rondom het ronde opleidingscentrum, in alles de blikvanger van het complex, zorgen een expressieve vijver, golvende banen kleurige vaste planten en schegvormige rozenvlakken voor een stijlvolle ontvangstruimte. Brede banen tulpen en narcissen brengen in het voorjaar extra kleur.

Centraal in het gebied ligt een viertal hoven langs een gracht. Deze hoven, voor de kantoren van het complex de belangrijkste buitenruimte, zijn alle verschillend ingericht. Kleuren, materialen, water en beplanting geven elk hof een eigen gezicht, een eigen karakter. Naast het complex ligt een reservering voor latere uitbreiding. Ook voor deze niet-permanente situatie is een landschap ontworpen. De vorm van de bebouwing wordt uitgezet met een tijdelijke boombeplanting, zodat de ruimtelijke contouren zichtbaar worden. De gracht wordt op deze plek gesuggereerd door blauwe beplanting.