Veel interesse voor Rijnboutt en BIM op Stumico bijeenkomst

Op 21 oktober vond de Stumico bijeenkomst ‘BIM in de praktijk’ plaats. Stumico is een onafhankelijk platform voor ICT in de bouw. Doel van de bijeenkomst was een stand van zaken op te nemen bij de verschillende partijen die betrokken zijn in het bouwproces. In het publiek zaten voornamelijk vertegenwoordigers van (grote) aannemers, constructeurs en installatie-adviesbureaus.

Voorbeeld van een clash controlrapportage ‘bouwkundig versus constructief’ uitgevoerd door BAZ bouwkundig advies.Project: het Zonnehuis, Amstelveen

Rijnboutt gaf de aftrap; Frederik Vermeesch vertelde over de steeds breder wordende ervaring van het bureau met BIM. Elk architectuurproject bij Rijnboutt wordt driedimensionaal opgezet en alle relevante ontwerpinformatie wordt opgeslagen in het virtuele model. Inmiddels heeft Rijnboutt ook ervaring met samenwerken in een BIM-omgeving. Bij verschillende projecten werken constructeurs en installatie-adviseurs mee in een ontwerpproces waarbij BIM-modellen de centrale kennisdragers zijn. Hierdoor kan Rijnboutt niet alleen aantonen dat de driedimensionale koppeling van gegevens de kans op fouten aanzienlijk beperkt, maar ook dat de kans op afstemmingsfouten tussen ontwerper en adviseurs, door het toepassen van o.a. clash control, sterk wordt verminderd.

Daarna voerden René de Groot en Eric van den Broek het woord namens Heijmans/Breijn. Zij vertelden hoe BIM geïmplementeerd wordt binnen hun organisatie en wat de ervaringen zijn vanuit de rol van Heijmans als multisiciplinaire en ontwikkelende aannemer. Tot slot liet Roland Daane van Royal Haskoning zien tot wat voor spectaculair resultaat BIM kan leiden.