Citadel scoort hoog op duurzaamheid

Rijnboutt neemt deel aan de werkgroep ruimtelijke ontwikkeling van de Dutch Green Building Councel (DGBC) voor het opstellen van het Keurmerk duurzame gebiedsontwikkeling. In oktober 2010 is de betaversie van het keurmerk beschikbaar gekomen. Om het keurmerk te testen zijn daarna verschillende pilots gestart. De Citadel, het centrumgebied van de Waalsprong in Nijmegen is één van deze pilots.

Masterplan Citadel

Eind 2010 is het pilotproject Citadel afgerond. Door een team van specialisten uit de diverse werkgroepen van de DGBC is samen met de opdrachtgever GEM Waalsprong de Citadel getoetst op thema’s als Bronnen, Ruimtelijke Ontwikkeling, Welzijn, Gebiedsklimaat en Management. Citadel scoort hoog op duurzaamheid. Het plan scoort “very good” tot “excellent” (drie tot vier sterren van de maximaal vijf te behalen sterren). GEM Waalsprong is trots op dit (voorlopige) resultaat.

Naast de Citadel zijn er nog zo’n 20 andere projecten getoetst. Dit iteratieve proces moet leiden tot een gedragen, efficiënt en effectief instrument voor de beoordeling van de duurzaamheid van gebieden in Nederland. GEM Waalsprong overweegt om het plan Citadel ook formeel te laten toetsen door de DGBC op het moment dat er een stabiel toetsinstrument is ontstaan.