Rijnboutt op excursie bij onze zuiderburen

Aangezien Nederland in de ruimtelijke ordening meer op België moet gaan lijken - aldus Melanie Schultz van Haegen, minister van M&I- heeft Rijnboutt tijdens de jaarlijkse bureauexcursie onze zuiderburen bezocht. In drie dagen werden de steden Luik, Leuven, Mechelen en Antwerpen op hun stedenbouwkundige, landschappelijke, architectonische en culinaire kwaliteiten beoordeeld.

Gare Liège-Guillemins ontworpen door Santiago Calatrava, Luik

In Luik zijn de buurt Hors-Château en het door Charles Vandenhove ontworpen Cour Saint-Antoine bezocht. Onderdeel van het programma in Luik was ook het bezichtigen van het door Santiago Calatrava ontworpen Gare Liège-Guillemins. Dit station functioneert als een belangrijke knoop binnen het Europese hogesnelheidsspoornetwerk.

Groepsfoto in het Museum M in Leuven van Stephane Beel

Vanaf Gare Liège-Guillemins ging de reis verder per trein naar Leuven. Hier stonden op het programma o.a. de nieuwe stationsontwikkeling en een aantal binnenstedelijke ontwikkelingen zoals het appartementencomplex Zwembadsite van BOB.361 en het cultureel centrum STUK ontworpen door Neutelings Riedijk.

LAMOT Brouwerij, Mechelen

De bezochte projecten in Mechelen stonden vooral in het thema van de herbestemming, zoals de LAMOT Brouwerij en het ‘Huis van de Mechelaar’. Er werd overnacht in het Kerkhotel Patershof, een omgebouwde kerk als hotel. Mechelen heeft de laatste tijd veel energie gestoken in het terugbrengen van haar watersysteem waarbij het water wordt ingezet als katalysator voor de stedelijke ontwikkeling.

Zicht over het havengebied van Antwerpen vanuit het MAS

Het imposante Eurostation was een mooie kennismaking met Antwerpen om vervolgens de stad per fiets te verkennen. Een van de grotere herontwikkelingen binnen Antwerpen is het bijna 8 ha grote militaire hospitaal naar een autoluw woonmilieu.

Locomotiefdepot, Park Spoor Noord, Antwerpen

Andere belangrijke ontwikkelingen zijn de transformatie van het haven- en spoorgebied, waaronder het Park Spoor Noord. Dit 24 ha grote spoorwegterrein vormde een wig tussen omliggende woonwijken en is omgevormd tot een stedelijk landschapspark. Het park functioneerd als ontmoetingsplaats voor omliggende woonwijken met volumes zoals het Locomotiefdepot voor publieke evenementen en de WDT Loodsen welke functioneren als evenementen/ sporthal.

Werken bij Rijnboutt

Rijnboutt is een multidisciplinair ontwerpbureau op het gebied van architectuur, stedenbouw en landschap. Rijnboutt staat voor complexe eenvoud. We maken uitdagende stedelijke vraagstukken van de toekomst doelgericht eenvoudig en overzichtelijk.

Als je onze collega’s vraagt hoe het is om bij Rijnboutt te werken, dan worden de collega’s, de prettige sfeer, de excursies, de professionele manier van werken, de kwaliteit, de diversiteit in disciplines, en de mooie en interessante projecten op bijzondere locaties, steevast genoemd.

Lees meer…