Duurzaam en servicegericht

Rijnboutt is geïnterviewd in het kader van een speciale uitgave van Mediaplanet Publishing House over duurzame innovatie, gedistribueerd door het Financiële Dagblad. Het artikel “Duurzaam en servicegericht” is hieronder integraal te lezen.

Bij Rijnboutt staat de opdrachtgever centraal. Dat resulteert vaak in unieke ontwerpen, die ook gehoor geven aan wensen omtrent duurzaamheid.

“Het ontwerp voor een gebouw ontstaat in nauw overleg met de opdrachtgever. Deze zien wij ook als inspirator. Het betekent dat we vaak samenkomen en overleggen tot we een concept hebben dat naadloos aansluit bij de wensen en ambities”, vertelt Frederik Vermeesch van Rijnboutt. Het bureau is multidisciplinair en dus ook multi-inzetbaar; van individuele woning tot integrale gebiedsontwikkeling. Hierbij richt het zich op herbestemming, maar ook op nieuwbouw. Het bureau groeide de laatste twee jaar, ondanks de crisis. Inmiddels werkte Rijnboutt succesvol voor zeer diverse opdrachtgevers.

Concertgebouwplein

Koesteren en opwaarderen

Eén ervan is Kroonenberg Groep, waarvoor Rijnboutt een oud bankpand transformeerde tot het Amsterdamse winkel- en kantorencomplex The Bank. De samenwerking beviel en inmiddels is Rijnboutt voor deze opdrachtgever in de ontwerpfase ten behoeve van Concertgebouwplein 20. “Een prominente locatie met een oud gebouw dat bovendien een rijksmonument is. Toch kent het achterstand, is het niet en zou het veel meer luxe uit moeten stralen dan het nu doet. Met The Bank hebben we een uniek en duurzaam gebouw met talrijke mogelijkheden neer gezet, en dat willen we nu nog beter doen.”

In het pand aan het Concertgebouwplein wil Rijnboutt op een verstandige manier duurzaamheid brengen, zegt Vermeesch. “Daarbij kijken we vooral wat het gebouw biedt, zoals bestaande artefacten en structuren. Het gebouw reikt al heel veel aan. Tegelijkertijd is het de vraag hoe we kunnen omgaan met energie en denken we aan high tech oplossingen die voor energie-opwekking kunnen zorgen. Over 30 jaar moet het gebouw nog duurzaam zijn. Wat waardevol is, willen we koesteren en opwaarderen. Op de meest duurzame manier die bij het gebouw past.”

Duurzame nieuwbouw

Collega Bart van der Vossen kan dat beamen. Toch benadrukt hij dat Rijnboutt zich niet alleen bezig houdt met herbestemming- en ontwikkeling. “Er blijft nu eenmaal ook vraag naar nieuwbouw. Aan ons de taak om die tegelijkertijd zo duurzaam mogelijk te realiseren. Goed voorbeeld is de in Hoofddorp in ontwikkeling zijnde kantoren locatie Beukenhorst. Rijnboutt maakte het stedenbouwkundig plan”, zegt Van der Vossen, die supervisor is op de locatie. “Beukenhorst-Zuid wordt de meest duurzame kantorenlocatie van Nederland. De opdrachtgever, gemeente Haarlemmermeer, heeft flexibiliteit en duurzaamheid hoog op de agenda staan. Daarnaast biedt de locatie veel ontwikkel mogelijkheden voor ondernemers.”

Beukenhorst Zuid

Rijnboutt is een participant van de Dutch Green Building Council. Dit resulteert er onder meer in dat het bureau in de projecten zo veel mogelijk rekening houdt met de voorwaarden van een zo geheten BREEAM- certificaat. Van der Vossen: “Bij de Beukenhorst is er aandacht voor biodiversiteit, het energieverbruik en het terug dringen van het watergebruik. Ook vind je daar het Cradle2Cradle-principe terug; het hemelwater verlaat de locatie namelijk weer schoon dankzij de begroeiing. Het energieneutrale hoofdkantoor van TNT, dat zijn eigen energie opwekt, is eveneens op de Beukenhorst te vinden. Rijnboutt heeft een sterke focus op duurzaamheid.”

In juni is het nieuwste Rijnboutt magazine ‘Nieuwe Posities’ verschenen, over de veranderende rollen en posities die de afgelopen jaren in de bouwsector zijn ontstaan. Het magazine is te downloaden op: www.rijnboutt.nl/publications