Concertgebouwplein 20: statige villa wordt ultramodern kantoor

Een statige klassieke Italiaanse villa - was het eerste waar we aan dachten toen we het gebouw aan het Concertgebouwplein 20 opnieuw zagen - met een echte piano nobile en een bordes bij de entree vanwaar je uitkijkt over het Museumplein. En die associatie bleek terecht want bij nadere beschouwing beschikt het gebouw van architect Verschuyl uit 1914 over harmonieus gecomponeerde gevels in Um Achtzehn Hundertstijl en is het gemaakt van mooie, oerdegelijke materialen.

Impessie van ontwerp

De grootste verrassing kwam echter bij het betreden van het rijksmonument: een rationele structuur van zorgvuldig vormgegeven betonnen balken en kolommen zorgt voor lichte en hoge verdiepingen. Dit voor zijn tijd vooruitstrevende Hennebique constructieprincipe werd onze inspiratiebron om deze stedelijke kantoorvilla een nieuw leven te geven: modern, open en licht.

Impessie van ontwerp

Secuur ontworpen stalen kozijnen, glinsterende terrazzovloeren en een helder kleurenpalet doen het interieur weer stralen. Door de originele structuur van het monument in ere te herstellen en de nieuwe installaties in de ruggengraat van het gebouw te bundelen ontstaan vrij indeelbare vloervelden. Het centrale trappenhuis krijgt opnieuw vides en een glazen, translucent plafond zodat daglicht tot diep in het gebouw kan doordringen. En de verdieping in de grote kap van het gebouw krijgt een bijzonder sheddak.

Impessie van ontwerp

Het resultaat is een kantoorgebouw dat in zijn verschijningsvorm prachtig klassiek is, en in zijn hart en uitstraling ultramodern.

Meer informatie is te vinden op www.concertgebouwplein20.nl.