Damrak 66 open!

Persbericht: Rijnboutt tekent voor casco en bouwbegeleiding Damrak 66

Amsterdam, 13 januari 2014 – Vanaf 16 januari 2014 is de veelbesproken tentoonstelling Body Worlds van de Duitse anatoom dr Gunther von Hagens te zien in het geheel verbouwde Damrak 66 in Amsterdam. Rijnboutt ontwierp het casco en begeleidde de verbouwingswerkzaamheden door bouwbedrijf Kneppers.

Foto van de nieuwe vide op de vierde verdieping

Het voormalige kantoorgebouw van American Express aan het Damrak is aan de binnenzijde volledig gestript en ontdaan van alle bestaande installaties. In het gebouw zijn vides gemaakt en twee nieuwe liften aangebracht. Arthur de Froe van Unit D Design in Projects maakte het ontwerp van het nieuwe interieur. Rijnboutt ontwierp het casco en begeleidde de verbouwing.

De vide op de vierde verdieping, voordat de tentoostelling werd ingericht

Het gebouw is aan de achterzijde op de bovenste verdiepingen uitgebreid. De voor- en achtergevel zijn voorzien van nieuwe vliesgevels. De oude vliesgevels, karakteristiek voor het oorspronkelijke ontwerp, zijn gereconstrueerd met nieuwe vliesgevelprofielen met geprofileerde sierregels. De bovenste verdieping is voorzien van nieuwe zinken gevelbekleding. Het werk werd na een onderhandse aanbesteding in april 2013 gegund aan bouwbedrijf Kneppers. Om grote interieurverbouwingen na oplevering te voorkomen, werd besloten zo veel mogelijk interieurwerkzaamheden mee te nemen in het bouwproces. In mei 2013 startten de werkzaamheden. Onlangs werd het gebouw opgeleverd.

Stalen trap op de vijfde verdieping

Historie

Het gebouw werd oorspronkelijk ontworpen en gebouwd door architect Johan Hendrik Grolle. American Express koos voor haar Amsterdamse vestiging bewust voor een moderne uitstraling en gaf het gebouw een aluminium vliesgevel, destijds het ‘nieuwste van het nieuwste’. Het pand komt voor in de catalogus met gebouwen uit de periode van wederopbouw (1940-1970). Het heeft hierin een Orde 2-waardering gekregen, met name vanwege haar zeldzaamheid en haar hoge architectonische kwaliteit.

Visualisatie van het ontwerp

Omwille van de nieuwe functie (een permanente tentoonstelling) kreeg het gebouw een hoge entreepui met een ruime vide erachter. Karakteristieke elementen uit het oorspronkelijke ontwerp, zoals de blank-aluminium vliesgevel met kenmerkende verticale profilering, de zwarte uitzetramen, de aluminium shutters en de zwarte entreedeuren, zijn teruggekeerd.