Hoogstraat Rotterdam: een duurzame herontwikkeling

Het pand op de hoek van de Hoogstraat in Rotterdam is het eerste Winkelgebouw in Nederland dat wordt verbouwd met behulp van een donorskelet. Dat wil zeggen dat alle stalen balken die voor de herontwikkeling worden gebruikt, uit andere gebouwen komen; materiaal dat anders naar de sloop zou gaan. Voor de herontwikkeling is nogal wat staal nodig, want het pand wordt grondig aangepakt.

Visualisatie transformatie

Nu telt het gebouw vijf verdiepingen, die hier en daar verspringen. Na de herontwikkeling blijven drie egale verdiepingen over, die flink hoger zijn. ‘’veel van de beschikbare ruimte werd niet of nauwelijks gebruikt. Daarom slopen we het gebouw van binnen helemaal om het gebouw in het geheel beter te ontsluiten voor het publiek. Daarbij laten we de buitengevels zoveel mogelijk intact, maar we maken wel een nieuwe entree. Dat wordt een mooie en hoge entree van glas, die direct opvalt,’’ zegt Dimphy van Vilsteren die namens Kroonenberg Groep commercieel betrokken is bij de herontwikkeling van de Hoogstraat. Oorspronkelijk is het pand, een icoon dat op een druk punt tussen De Koopgoot en de Markthal ligt, ontworpen door twee architecten. Binnenin werden jarenlang verschillende functies verenigd. Zo zaten er onder meer een snackbar van Bram Ladage, een kledingboetiek en een wat grotere kledingzaak met een oppervlakte van ongeveer tweehonderd vierkante meter. De herontwikkeling is erop gericht om het gebouw beter te ontsluiten voor het publiek en het geheel 1 functie te geven. Op de begane grond is straks een winkeloppervlakte van ruim 520 vierkante meter beschikbaar, met daarboven twee winkelverdiepingen van ongeveer elk 350 vierkante meter ( plus benodigde secundaire ruimte) die met roltrappen bereikbaar zijn.

Bron: Kroonenberg Provada Journal 2015