Rijnboutt start in februari 2016 architectenbureau in Polen

Persbericht: Amsterdam, 28 januari 2016

Met de opening van Rijnboutt Kraków Office wordt Rijnboutt vanaf februari 2016 actief in Polen. Onder dagelijkse leiding van Katarzyna Bratek richt de Poolse vestiging zich primair op renovatie, herbestemming en transformatie van gebouwen en gebieden.

Frederik Vermeesch, directielid Rijnboutt: “Polen laat al jaren een stabiele economische groei zien. Dankzij de toenemende welvaart worden de mensen kritischer ten aanzien van hun eigen leefomgeving. Die kritische opstelling biedt kansen voor Rijnboutt. Wij zijn bij uitstek deskundig op het gebied van duurzame herbestemming van de stedelijke omgeving en het cultureel erfgoed.”

“In Polen richten we ons primair op de herbestemming en transformatie van gebouwen en de herontwikkeling van stedelijke gebieden en voormalige industriële zones. Behalve door onze expertise onderscheiden we ons door de procesgerichte en geïntegreerde manier waarop wij zulke projecten aanpakken”, aldus Vermeesch. “Daarin zijn wij uniek.”

Richard Koek, directielid van Rijnboutt: “Het jaar 2016 is veelbelovend begonnen met het verwerven van de eerste opdracht in Polen en onze deelname aan een belangwekkende competitie. We hebben er vertrouwen in dat onze Poolse vestiging een succes wordt. Katarzyna Bratek, die de Poolse nationaliteit heeft, heeft lange tijd bij ons in Amsterdam gewerkt. Zij heeft vijf jaar ervaring op de Poolse markt, vooral in Krakau en Warschau, beschikt over een uitstekend en snel groeiend netwerk in Polen en heeft ervaring met grote bouwprojecten.”

Zablocie, Krakau

Het Poolse kantoor van Rijnboutt is gevestigd in de wijk Zablocie in Krakau, de tweede stad van Polen. Zablocie is een voormalig industriegebied dicht bij het stadscentrum van Krakau. Katarzyna Bratek: “De meesten kennen het gebied vanwege het Museum of Contemporary Art (MOCAK). Daarnaast huisvest de wijk de AMA Film School en is het een hotspot voor webdesigners, grafisch ontwerpers, fotografen en kunstenaars.”

“In Polen liggen prachtige transformatieopgaven, van herbestemming tot gebiedsontwikkeling. Rijnboutt heeft ruime ervaring met zulke opgaven, waarbij zij de gebouwen immer op hun stedelijke context betrekt. Wij zien Polen als een perspectiefrijke markt”, besluit Katarzyna Bratek.

Projecten

In Nederland staat Rijnboutt bekend om zijn betrokkenheid bij gecompliceerde en prestigieuze architectonische en stedenbouwkundige opdrachten. De portfolio van Rijnboutt bestrijkt heel Nederland. Het bureau is als architect of stedenbouwkundige bij een aanzienlijke hoeveelheid projecten voor stadsvernieuwing betrokken. De expertise van Rijnboutt blijkt uit ondermeer de volgende projecten:

The Bank, Rembrandtplein Amsterdam The Bank, een veelvuldig bekroond herontwikkelings- en renovatieproject, ligt in het historische hart van Amsterdam. Rijnboutt kreeg de opdracht het voormalige bankgebouw van meer dan 42.000 m² te transformeren tot een hoogwaardige kantoorlocatie met horeca en ruimtes voor detailhandel.

Foodmarkt Jumbo, De Overkant Amsterdam In opdracht van de supermarktketen Jumbo heeft Rijnboutt onlangs de voormalige Storkfabriek getransformeerd naar een hedendaagse versmarkt, waar levensmiddelen uit alle delen van de wereld worden bereid, geserveerd en verkocht. De Foodmarkt streeft naar de versmelting van retail met hospitality, en heeft een educatieve, culturele en recreatieve invalshoek. De Foodmarkt is in 2015 genomineerd voor het beste herontwikkelingsproject van Amsterdam.

Herbestemming Postkantoor, Neude Utrecht Rijnboutt ontwerpt momenteel een moderne openbare bibliotheek in het voormalige hoofdpostkantoor in Utrecht – een Rijksmonument met een vloeroppervlak van 16.000 m². De huidige achterkant van het monumentale gebouw wordt getransformeerd tot een levendig front met winkels, een café-restaurant met uitzicht op de Oude Gracht en een auditorium.

Wonen aan het water, De Vlondertuinen Rosmalen Het Vlondertuinen-project bestaat uit 66 woningen in een nieuwe residentiële omgeving. De woningen zijn gebouwd rond een binnenhof op een nieuw aangelegd eiland. De ingang bevindt zich aan de zijde van de binnenplaats; de woningen hebben een ruime achtertuin met aanlegsteiger aan het water.

Shell Campus, Den Haag Royal Dutch Shell bevindt zich op een omvangrijke campus, en omvat een kantorencomplex, onderzoekslaboratoria en een informatiepunt. Het geheel is gesitueerd in een meervoudig gelaagd landschap. Onder het park bevindt zich een parkeergarage voor 800 auto’s en een grote verzonken binnenplaats met bamboebomen biedt voetgangers toegang tot de gebouwen. De tuinen voorzien de internationaal georiënteerde medewerkers en bezoekers van een grote diversiteit aan recreatief groen.

Over Rijnboutt

Rijnboutt (architectuur, stedenbouw, landschap en strategie) ontwerpt en adviseert in de volledige breedte van de ruimtelijke opgave en op alle schaalniveaus, van interieur tot stedelijke ruimte en landschap. Het bureau staat voor een benadering die gericht is op samenwerking en heeft alle disciplines in huis om elke ruimtelijke vraag te beantwoorden. Rijnboutt heeft kantoren in Amsterdam en Krakau, waar in totaal zestig mensen werken.

Bezoek voor meer informatie www.rijnboutt.pl of www.rijnbouttarchitects.com

Werken bij Rijnboutt

Rijnboutt is een multidisciplinair ontwerpbureau op het gebied van architectuur, stedenbouw en landschap. Rijnboutt staat voor complexe eenvoud. We maken uitdagende stedelijke vraagstukken van de toekomst doelgericht eenvoudig en overzichtelijk.

Als je onze collega’s vraagt hoe het is om bij Rijnboutt te werken, dan worden de collega’s, de prettige sfeer, de excursies, de professionele manier van werken, de kwaliteit, de diversiteit in disciplines, en de mooie en interessante projecten op bijzondere locaties, steevast genoemd.

Lees meer…